Dünya

Rus muhalif lider Navalni'nin cenazesi cuma günü yapılacak

Navalni'nin ekibi, birçok cenaze evinin siyasi korkularla töreni yapmayı reddettiğini söylemişti

28 Şubat 2024 14:23

T24 Dış Haberler

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cuma günü Moskova'da toprağa verileceği açıklandı.

Sözcüsü Kira Yarmiş'in açıkladığına göre Navalni'ye 1 Mart'ta Mariino bölgesinde bir veda töreni düzenlendikten sonra Borisovskoye Mezarlığı'nda cenaze töreninin yapılacağı ifade edildi. 

Navalni'nin ekibi ilk olarak cenaze törenini 1 Şubat'ta yapmak istemişti ancak bunu kabul edecek bir mezarlık bulmakta zorlandıklarını söyledi. Navalni'nin Anti Yozlaşma Vakfı'nın direktörü İvan Zıdanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı gün Federal Meclis konuşmasını yapacağı için cenazenin 29 Şubat'ta yapılmasının önlendiğini ima etmişti. 

Zıdanov, "Biliyorlar ki Aleksey'in vedasının olduğu günde konuşursa Putin kimsenin umrunda olmayacak" dedi ve törene herkesin erkenden gelmesini istedi.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş de aradıkları tüm cenaze evlerinin "takvimlerinin dolu olduğunu" veya cenazenin kime ait olduğunu öğrenince kendilerine yer vermediklerini söylemişti. Yarmiş sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Aradığımız bir yer, cenaze servisi veren yerlerin bizimle çalışmasının yasaklandığını" söyledi. 

Navalni, 16 Şubat'ta tutulduğu cezaevinde aniden öldü. Kendisi yıllar boyunca Putin'e karşı muhalefet hareketinin en tanınan ismiydi. Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya ve bazı dünya liderleri ölümden Putin'i sorumlu tuttu. Navalni'nin cesedi, ölümünden 8 gün sonra ailesine teslim edildi.

OVO-Info'ya göre 16 Şubat'tan bu yana Navalni için yapılan anıtlara çiçek bıraktıkları için 400'den fazla kişi gözaltına alındı.