Dünya

Rus askerlerden Ukrayna savaşı tanıklıkları: "Komutan geri çekilmemizi önlemek için arkamıza bariyer olarak asker dizdi, ölümle tehdit edildik"

28 Mart 2023 07:32

T24 Dış Haberler

Rusya'da yakın zamanda kurulan bir saldırı ünitesinin üyeleri, kumandanlarının onların geri çekilmesini önlemek için askerler görevlendirdiğini ve kendilerine Doğu Ukrayna'da yaşadıkları büyük kayıplar karşısında geri çekilirlerse, "öldürüleceklerinin söylendiğini" aktardı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görmesi için çektikleri videoda Savunma Bakanlığı'na bağlı "Fırtına" ünitesinden askeri üniformalı 20'den fazla asker kamera karşısına geçti.

İlk olarak Telegram kanallarında paylaşılan videoda, asker Aleksandır Gorin, "14 gün boyunca havan topu ve ağır silah ateşi altında açıkta oturduk" derken, "Büyük kayıplar yaşadık. 34 kişi yaralandı ve 22 kişi öldü" aktarımında bulundu.

Bir başka asker de operasyonun başında ünitede 161 asker olduğunu iddia etti.

Gorin, Ukrayna'da savaşan ünitenin askerlerinin Rus ordu merkezine dönme kararı aldığını, ancak komutanların bunu engellediğini söyledi. Gorin, "Arkamıza bariyer askerler yerleştirdiler ve pozisyonlarımızdan ayrılmamıza izin vermediler. Bizi teker teker ve ünite olarak yok etmekle tehdit ediyorlar. Beceriksiz ve suçlu liderliklerine şahit olduğumuz için bizi infaz etmek istiyorlar" diye konuştu.

Videoda kendini Sergey Moldanov olarak tanıtan bir asker de, "Bizim komutanlarımız bir suç örgütü. Bunu nitelendirmenin başka bir yolu yok" dedi.

Britanya merkezli The Guardian gazetesi, videodaki sekiz kişinin kimliğini tespit ederken üçüne ulaşabildi. Bu kişiler, "Fırtına" ünitesinin üyeleri olduklarını kabul ederken videoyu da doğruladı.

"Fırtına" ünitesi, ocakta Moskova'nın kış saldırısında yer alması ve Ukrayna'nın savunmasının güçlü olduğu noktaları delmesi için görevlendirilmişti.