Gündem

Rawest Araştırma Direktörü: DEM Parti seçimin kazananlarından ama seçmenin CHP'ye kayması risk!

"Bu seçmen tabanının muhalif kimliği 'partili' kimliğinin önüne geçmiş olabilir"

08 Nisan 2024 08:54

CHP’nin 47 yıl sonra birinci, AKP’nin 22 yıl sonra ikinci parti olduğu 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’nin hamleleri sürecin en çok konuşulanlarından oldu. Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, yüzde 5,70 oy oranıyla 3 büyükşehir, 7 il ve 65 ilçe kazanan DEM Parti’nin karnesini değerlendirdi. Girasun, CHP’ye oy veren DEM Parti seçmeni için, “Orta vadede DEM Partisi için bir kimlik kaybına sebebiyet verebilir” dedi.  

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’a konuşan Rawest Araştırma Direktörü Girasun, DEM Parti'nin oy oranında geçmiş seçimlere oranla büyük bir fark yaratmadığına dikkati çeken Girasun, politik olarak değerlendirildiğinde ise DEM Parti'nin bu seçimin kazananlarından olduğunu söyledi.

"DEM Parti seçmenindeki AK Parti karşıtlığının arttığını görüyoruz"

DEM Parti seçmeninin başta İstanbul olmak üzere batı metropollerindeki oy verme tercihlerinin Kürt illerine göre farklı seyrettiğine dikkat çeken Girasun, “Bizim de gördüğümüzün üstünde bir seçmen Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelmiş. Bu biraz DEM Parti’nin İstanbul’un 22 ilçesinde kent uzlaşısı yapması ile ilişkili. Biraz da sahada az görünür olmasıyla ilgili. Ama esas etkili olan DEM Parti seçmeninin AK Parti karşıtlığı. DEM Parti seçmenindeki AK Parti karşıtlığının arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

DEM Parti için risk: Bu seçmen tabanının muhalif kimliği 'partili' kimliğinin önüne geçmiş olabilir!

DEM Parti seçmeninin CHP'ye yönelmesinin açığa çıkardığı bir risk olduğuna dikkat çeken Girasun, “Bu seçmen tabanının muhalif kimliği 'partili' kimliğinin önüne geçmiş olabilir, geçmeye başlıyor olabilir. Bu da orta vadede DEM Partisi için bir kimlik kaybına, seçmenleriyle ilişkisinin bağının zayıflamasına sebebiyet verebilir” diye konuştu.

"Muhalifliği belirgin bir denge siyaseti izlemeliler"

DEM Parti'nin muhalefete tamamen angaje ve iktidara tamamen uzak bir strateji izlemektense muhalifliği belirgin bir denge siyaseti izlemesinin doğru olacağına vurgu yapan Girasun, “Aksi taktirde seçmenler günün sonunda muhalefetin büyük parçasına angaje olabiliyor, burayı bir cazibe merkezi olarak görebiliyor” dedi.