Gündem

Rasim Ozan Kütahyalı: Talat Halman’ı Kültür Bakanlığı’ndan tasfiye ettiren büyük sanatkâr Suna Kan ve Itri meselesi değildir

14 Haziran 2023 14:07

Rasim Ozan Kütahyalı, keman virtüözü, devlet sanatçısı Suna Kan'la ilgili Itri meselesine ilişkin, dönemin Kültür Bakanı Talat Halman'ı istifaya götürenlerin Kan değil generaller olduğunu öne sürdü. Kütahyalı, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sanatçı Suna Kan'ın cenazesinde hiçbir devlet adamının bulunmamasını ve ardından mesaj yayımlanmamasını yanlış bulduğunu da ifade etti. 

Kütahyalı, Twitter hesabından, 2016'da Sabah gazetesinde kaleme aldığı yazıyı da referans göstererek, "Itri konserinin 12 Mart Başbakanı Nihat Erim’e iptal ettirilmesi bir bağnazlık örneğiydi. Fakat işin aslı Suna Kan’dan ziyade başarısız bir viyola çalgıcısı olan kocası Faruk Güvenç’in takıntısıydı bu mesele" notunu düşerek şu paylaşımları yaptı: 

"Büyük sanatkar Suna Kan ile ilgili 1971’den kalma Itri meselesine dair bilinmeyen gerçekleri yazmak isterim. O konuda detaylar bilinmiyor. Klasik Batı Müziği alanında duayen bir isim olan amcam Prof. Dr. Önder Kütahyalı’dan ötürü de o meseleyi iyi bilirim.

Bu twitte referans yaptığım yazıda olduğu gibi Itri konserinin 12 Mart Başbakanı Nihat Erim’e iptal ettirilmesi bir bağnazlık örneğiydi. Fakat işin aslı Suna Kan’dan ziyade başarısız bir viyola çalgıcısı olan kocası Faruk Güvenç’in takıntısıydı bu mesele. Bunu CSO camiası bilir.

Benim teşhisime göre Faruk Güvenç, Suna Kan’ın gölgesinde kalmış bir insandı. Kan ne kadar başarılıysa Güvenç o derece başarısız bir müzisyendi. Bu kompleksini “Yüksek doz Kemalizm” ile kamufle etmeye çalışırdı. Itri ve Dede Efendi gibi büyük sanatçılara delice düşmanlık yapardı.

"Talat Halman solcu aydınların ve sanatçıların haklarını koruyordu, genaraller bundan rahatsızdı"

Itri olayında 12 Mart Başbakanı Nihat Erim’e ilk mektubu yazan Faruk Güvenç’tir. Rezil bir anti-sanat mektubudur hakikaten. Güvenç, her yönüyle müthiş bir insan, komple sanat gurmesi olan 1971’in Kültür Bakanı Talat Halman’a da düşmandı. Eşi Suna Kan’ı da manipüle eden Güvenç’tir. 

Rahmetli Talat Halman da aslında bir Kemalist idi. Fakat geçenlerde kaybettiğimiz değerli tarihçi Zafer Toprak, Stanford’dan Ali Yaycıoğlu gibi Liberalizmle Kemalizmi harmanlamaya çalışan medeni bir insandı. Yılmaz Özdil gibi “Kılıçdaroğlu bir CIA ajanıdır” diyen bir kafa değildi

Talat Halman’ı 1971’de Kültür Bakanlığı’ndan tasfiye ettiren Suna Kan değildir. Itri meselesi de değildir. Halman, liberalizmin zihniyet altyapısına da sahip olduğu için 12 Mart’ın mahvettiği solcu aydınların ve sanatçıların da haklarını koruyordu. Generaller, bundan rahatsızdı..

Talat Halman asla solcu değildi, Atatürkçü bir burjuvaydı ama liberal kültüre sahip uygar insandı. O yüzden solcuların haklarını da korumaya çalışıyordu. Hem generaller hem de o zamanlar soldan çok korkan, solculara zulmedilmesi için lobi yapan burjuvazi Halman’ı tasfiye ettirdi.

Büyük keman virtüözü Suna Kan ve büyük bestekar Itri meselesiyle ilgili ben 2012 senesinde Cüneyt Özdemir’in konuğu olmuştum. O kaydı bulamıyorum. Fazıl Say’a da haksızlık edilmesini istemiyorum, Itri’nin göğe varan bir bestekar olduğunu Say hep ifade etmiştir. O kayıtta var bu..

"Hiçbir devlet adamının mesaj yayınlamaması çok yanlış oldu"

Hakiki anlamda büyük bir sanatçı olan Suna Kan’ın vefatından sonra söylenen kimi sözler beni rahatsız ettiği için yazmak durumundayım. Öncelikle Suna Kan gibi nadir yetişen bir değerin ardından hiçbir devlet adamının mesaj yayınlamaması ve cenazeye gitmemesi çok yanlış olmuştur."

Itri meselesi nedir? 

Suna Kan, 1971'de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Türkiye'nin ilk kültür bakanı olan Talât Sait Halman'ın Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu'nda düzenlemek istediği Itri konserine karşı çıkmış, hatta Başbakan Nihat Erim'e mektup göndererek 'alaturka müzik o salonda icra edilirse devlet sanatçısı unvanımı geri iade ederim' dedi. Talât Sait Halman'ın bütün çabalarını geri çevirerek Itri konserinin iptal edilmesine neden oldu, bu olay sonucunda Talât Sait Halman Kültür Bakanlığı görevinden istifa etti.

TIKLAYIN | Keman virtüözü Suna Kan son yolculuğuna uğurlandı

TIKLAYIN | Ünlü keman virtüözü Suna Kan'ın cenaze töreninden kareler