Dünya

Ramazan ayından önce anlaşmaya varılması bekleniyor; Gazze'de ateşkes görüşmeleriyle ilgili tüm bilinmesi gerekenler...

Olası ateşkesin Ramazan ayının ilk günü olan 10 Mart'tan önce başlaması için çabalar söz konusu

04 Mart 2024 13:22

T24 Dış Haberler

Haftalardır devam eden müzakerelerin ardından İsrailli ve Filistinli yetkililer, Hamas'ın elindeki rehineler ve İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan mahkûmların serbest bırakılmasını sağlayacak ateşkes anlaşmasına yaklaşmış gibi görünüyor.

ABD'li yetkililer, her iki tarafın da Gazzelilere daha fazla yardım yapılmasını içeren genel çerçeveyi kabul ettiğini ancak ayrıntıların tamamını kabul etmediğini söylüyor.

Olası ateşkesin Ramazan ayının ilk günü olan 10 Mart'tan önce başlaması için çabalar söz konusu. 

Ateşkes ne kadar sürecek?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Pazar günü yaptığı açıklamada anlaşmanın en az altı hafta sürecek acil bir ateşkesi içereceğini açıkladı. Eğer olursa bu süre, 2023 yılının Aralık ayında sona eren bir haftalık duraklamadan bu yana en uzun süre olacak. 

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Cumartesi günü yaptıkları açıklamada anlaşma çerçevesinin Hamas'ın rehinelerinin serbest bırakılmasını ve daha fazla yardıma izin verilmesini içereceğini söyledi.

Müzakerelerde son durum ne?

Müzakereler hakkında bilgi sahibi İsrailli bir yetkili hafta sonu The Washington Post'a yaptığı açıklamada, görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla, Hamas çerçeve hakkındaki sorulara yanıt verene kadar İsrail'in Mısır'a üst düzey bir heyet göndermeyeceğini söyledi.

İsrail basınına göre bu sorular Hamas'ın elindeki rehinelerin ve takas edilecek İsrailli tutukluların sayısı ve kimlikleri ile ilgiliydi.

Öte yandan Beyaz Saray yetkilileri anlaşmanın yakın olduğu açıkladı. 

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, "İsrailliler temel olarak anlaşmanın unsurlarını kabul ettiler. Ve şu anda top Hamas'ın sahasında" dedi. ABD Başkan Yardımcısı Harris de planı kabul etmenin artık Hamas'ın elinde olduğunu söyledi. 

Kimler serbest bırakılacak?

Beyaz Saray yetkililerinden biri Cumartesi günü yaptığı açıklamada anlaşmanın ilk aşamasında "savunmasız rehinelerin" serbest bırakılabileceğini söyledi.

Bu grubun tanımlanması bir tartışma konusu olmakla birlikte hasta, yaralı, yaşlı ve kadınları kapsıyor.

İsrail hükümeti Gazze Şeridi'nde yaklaşık 100 rehine kaldığını tahmin ediyor. 

İsrail'in bazı rehineler karşılığında kaç mahkûmu serbest bırakacağı belli değil.

Hamas, İsrail'in tüm askerlerini çekmesi halinde tüm rehineleri serbest bırakacağını söyledi.

Arabulucular neden Ramazan'dan önce bir anlaşmaya varmayı umuyor?

İslam dininin kutsal ayı olan Ramazan ayı, tarihsel olarak İsrail-Filistin çatışmasında bir parlama noktası oldu.

İsrail polisinin geçen yıl Ramazan ayında Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek ibadet eden Filistinlileri tutuklaması, Hamas ve İsrail arasında ölümcül saldırılara yol açmıştı.