Dünya

"Radyoaktif kazanın eşiğine gelindi": Ukrayna, işgal altındaki Zaporojye Nükleer Santrali'nde elektriklerin kesildiğini söyledi

04 Aralık 2023 08:59

T24 Dış Haberler

Ukrayna, cumartesi günü yaptığı açıklamayla Zaporojye Nükleer Santrali'ni elektrik ağına bağlayan iki hattın cumartesi günü kesildiğini ve bunun da bir kaza riski yarattığını ifade etti. 

Avrupa'nın en büyüğü olan nükleer santral, geçen sene Rusya tarafından ele geçirilmesinden bu yana çatışmaların merkezinde yer aldı ve iki taraf da birbirini sıklıkla santrali riske atmakla suçladı. 

Ukrayna'nın atom enerjisi operatörü cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Gücün tamamen kesilmesi nedeniyle nükleer santral kendi ihtiyaçlarını 20 dizel jeneratör ile sağlamaya başladı" dedi. 

Yapılan açıklamada santralin "Nükleer ve radyoaktif kazanın eşiğine geldiği" ancak Ukraynalı uzmanların kısa süre içinde dışarıdan santrale tekrar güç sağlamayı başardığı belirtildi. 

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna'nın iddialarını bağımsız olarak teyit edemediklerini söyledi. 

Rusya'nın santrale atadığı operatör, santralin sabah saatlerinde dizel jeneratörler kullanmak zorunda kaldığını doğruladı ancak operasyonların güvenli limitlerde devam ettiğini doğruladı ve hiçbir güvenlik ihlali olmadığını belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Cumartesi günkü olayla birlikte savaşın başından bu yana 8. defa santrale dışarıdan gelen elektriğin kesildiğini ifade etti.