Dünya

"Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararı çıkarmasının ardından ilk seyahatini Çin'e yapmayı kabul etti" iddiası

Kremlin'in, Putin'in Ekim ayında Kuşak ve Yol Forumu için Çin'e yapacağı ziyarete hazırlandığı iddia edildi

29 Ağustos 2023 16:46

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında tutuklama kararı çıkarılmasından bu yana ilk yurt dışı seyahatini gerçekleştirmeyi kabul ettiği iddia ediliyor.

Bloomberg'in isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç kaynağa dayandırdığı haberine göre; Kremlin, Putin'in Ekim ayında Kuşak ve Yol Forumu için Çin'e yapacağı ziyarete hazırlanıyor. Kaynaklardan biri, Putin'in Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in etkinliğe katılma davetini kabul ettiğini söyledi.

Kremlin dış politika yardımcısı Yuri Ushakov, Temmuz ayında Putin'in forum için Çin'i ziyaret etmeyi planladığını söylerken, devlet tarafından işletilen Tass haber servisinin Mayıs ayında bildirdiğine göre Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Çin'in Rus lideri etkinliğe "ana konuk" olarak davet ettiğini söyledi.

Yakalama kararı çıkarılmasından sonra ilk ziyaret

Lahey'deki mahkemenin Mart ayında yakalama kararını açıklamasından bu yana Rusya'dan ayrılmayan Putin, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bölgelerini ziyaret etti. Geçen hafta Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine de oradaki hükümetin UCM'nin imzacısı olarak kendisini tutuklama kararına uymak zorunda kalacağını açıkça belirtmesi üzerine katılmadı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye de önümüzdeki ay yapılacak olan 20'ler Grubu zirvesine katılmayacağını söyledi, ancak Hindistan mahkemenin imzacılarından biri değil.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Putin'i Ağustos ayında ağırlamayı beklediğini söylemişti. Erdoğan bunun yerine önümüzdeki hafta Kremlin lideriyle görüşmek üzere Rusya'nın Soçi kentine gitmeyi planlıyor.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Putin sadece güvenlik birimlerinin güvenliğini tamamen garanti altına alabileceği ülkeleri ziyaret etmek istiyor ve Çin de bu yerlerden biri.