Dünya

Putin rejiminin önde gelenleri, Moskova saldırganları için idam cezasının geri gelmesini istiyor

Muhalifler, moratoryum kaldırılırsa idam cezasının muhaliflere karşı da kullanılacağından endişeli

25 Mart 2024 11:26

T24 Dış Haberler

Rusya'da Vladimir Putin rejiminin üst düzey isimleri, cuma günü gerçekleştirilen Moskova konser salonu saldırısının ardından ülkede tekrar idam cezasının uygulamaya konulmasını istedi. 

Muhalifler ise bu tür bir uygulamanın ileride Kremlin karşıtları için kullanılabileceği konusunda endişelerini dile getirdi. 

Rusya, 1990'lı yılların başında idam cezasına moratoryum uygulamaya başlamıştı ancak Putin kampında cuma günü en az 137 kişinin öldürüldüğü terör saldırılarının ardından idam cezası için çağrılar arttı. 

İktidar partisi Birleşik Rusya'nın parlamentonun alt kanadı Devlet Duması'ndaki lideri Vladimir Vasilyev, "Şimdi idam cezasıyla ilgili çok soru soruluyor. Bu konu kesinlikle derin, profesyonel ve kapsamlı şekilde ele alınacak. Toplumumuzun hislerini ve beklentilerini karşılayan bir karar alınacak" dedi. 

Devlet Duması Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yuri Afonin de, "Terör ve cinayet suçları için idamı geri getirmek gerekli" ifadelerini kullandı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de, "Teröristler sadece teröre terörle karşılık verilirse anlar. Ölüme ölüm..." şeklinde bir Telegram paylaşımında bulundu. 

İdam cezasının geri dönmesine parlamentodaki Putin yanlısı diğer iki parti de destek verdi. 

Muhalifler ise Kremlin'in terörle mücadele yasalarının sıkça muhalifleri hedef almak için kullanıldığına dikkati çekerek çağrıların endişe verici olduğunu belirtti.

Cuma günü kamuflaj giyen silahlı saldırganlar, Moskova'nın Krasnogorsk banliyösünde bulunan Crocus Belediye Binası'na girerek konser salonundakilere ateş açtı ve binayı yaktı. Saldırıda en az 137 kişi hayatını kaybetti. Gözaltına alınan 11 şüphelinin dördü, pazar günü tutuklandı.

Saldırıyı radikal İslamcı terör örgütü IŞİD üstlendi. IŞİD'in haber ajansı Amaq, pazar günü saldırı sırasında çekilmiş görüntüler paylaştı.