Dünya

Putin, hakkındaki Uluslararası Ceza Mahkemesi tutuklama kararının ardından ilk kez yurt dışına çıktı

13 Ekim 2023 09:13

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) hakkında verdiği tutuklama kararının ardından ilk kez yurtdışına çıkarak perşembe günü Kırgızistan'a gitti. 

Putin, Rusya'nın 2022 Şubat'ta Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından nadiren yurtdışına çıktı, Mart 2023'te alınan ICC tutuklama kararından sonra ise ülkesinden hiç ayrılmadı. 

Kırgızistan, ICC'nin imzacılarından olsa mahkemenin kuruluş statüsü olan Roma Statüsü'nü onaylamadı. Bu sebeple Kırgızistan'ın UCM'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı kişileri tutuklama yükümlülüğü bulunmuyor.

Putin, Temmuz ayında ICC üyesi olan Güney Afrika'da yapılan BRICS zirvesine katılmamıştı. 

ICC, Ukraynalı çocukların işgal sırasında zorla Rusya'ya götürüldüğü iddiası sebebiyle savaş suçu suçlamasıyla Putin'in tutuklanması için karar çıkarmıştı. 

Roma Statüsü nedir?

Roma Statüsü, 15 Haziran 1998-17 Temmuz 1998 tarihleri arasında toplanan Birleşmiş Milletler Konferası'nın karara bağladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş statüsüdür. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM); savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

UCM kararlarının bağlayıcılığı ülkelerin Roma Statüsü'ne taraf olup olmamasına bağlıdır. Roma Statüsü'ne taraf olan ülkeler, UCM'nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Taraf olmayan ülkeler mahkemeyi yalnızca belirli suçlar için yetkilendirebilir.

UCM, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama ve yakalama kararı yayımlamıştı. Tutuklama ve yakalama kararının sebebi Ukraynalı çocukların 'hukuksuz sınır dışı edilmesi' olarak açıklanmıştı.