Dünya

Putin, 2019'dan bu yana ilk kez Batı basınına konuştu, Batılı başkentlere seslendi: Rusya Ukrayna'da yenilemez

09 Şubat 2024 09:06

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tartışmalı muhafazakar ABD'li gazeteci Tucker Carlson'a verdiği söyleşide "Batı'nın Ukrayna'da Rusya'yı yenemeyeceğini anlaması gerektiğini" söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişiminin ikinci yıl dönümü yaklaşırken eski Fox News sunucusuna verdiği 2 saatlik söyleşide Putin, Rusya'da tutuklu bulunan Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich'in serbest bırakılması için "bir anlaşmaya varılabileceğini" söyledi. 

ABD'nin önde gelen finans gazetesinin muhabirinin bir casus olduğunu savunmaya devam eden Putin, "Bazı şartlar özel servisler kanalıyla konuşuluyor" dedi. Hem ABD, hem de Wall Street Journal Gershkovich'in casusluk yaptığı iddialarını reddediyor. 

Carlson'a verdiği söyleşiyle Putin, 2019'dan bu yana ilk kez Batı medyasına konuştu. Ancak eski ABD Başkanı ve 2024 Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump'a yakınlığıyla tanınan Carlson, Putin'e zor sorular sormaktan kaçınmakla eleştirildi. 

24 Şubat 2022'de verdiği Ukrayna'ya saldırma kararını savunan Putin, Batı'nın artık ABD, Avrupa ve NATO'nun yardımına rağmen Rusya'nın yenilmeyeceğini anladığını söyledi. Putin, "Bu noktaya kadar Rusya'ya savaş alanında stratejik yenilgi aldırmak için çığırtkanlık yapıyorlardı. Görünüşe göre artık bunun zor, hatta olası olmadığını anlıyorlar. Benim görüşüme göre böyle bir şeyin yaşanması zaten imkansız" dedi.

Putin, Washington'a da seslenerek, "Savaşı durdurmak istiyorsanız silah sağlamayı bırakın" dedi.

Rusya'nın başka Doğu Avrupa ülkelerini de işgal edeceği iddialarına yanıt veren Putin, "Polonya, Letonya veya başka bir yere bir ilgimiz yok. Neden böyle bir şey yapalım? Bir çıkarımız yok. Sadece korku yaratmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.