Sağlık

Prof. Müftüoğlu yanıtladı: 10 bin adım şart mı?

04 Mayıs 2023 08:30

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, günde 10 bin adım yürüme hedefiyle ilgili, "Her gün düzenli yürümek vazgeçilmez hedefimiz olmalı. Bu hedef de eğer mümkünse 10 bin adıma yaklaşmalı.  Araştırmalar, özellikle 70 yaş üstü için sihirli rakamın 'günde 7 bin 500 adım' hedefi olduğunu gösteriyor. Eğer günlük adım sayımız 4-5 bini geçiyorsa da -genelde her yaş için- bu rakamlar sağlığınız için yeterli olabiliyor" dedi. 

Müftüoğlu, paslanmamak için günde en az 5 bin adım, yağlanmamak için günde en az 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak ve sağlıklı kalmak için günde yaklaşık 10 bin adım atılması gerektiğini söyledi. 

İngiltere'de, Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayı da örnek gösteren Müftüoğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Araştırmaya göre, günde 11 dakikalık herhangi bir tempolu fiziksel aktivite/yürüyüş bile her 10 erken ölümden 1'ini engelleyebiliyor. Bu 11 dakikalık çabanın sırrı sadece tek bir sözcükte saklı: Tempo! Eğer bu 11 dakikalık egzersiz süresince temponuzu yüksek tutabilir ve koruyabilirseniz -yani kalp hızınızı daha hızlı atmaya yöneltebilirseniz- Kanser riskiniz yüzde 7, kalp krizi ve inme riskiniz ise yüzde 17 azalabiliyor."

Yazının tamamı için tıklayın.