Sağlık

Prof. Müftüoğlu: Depresyon mu hipotiroidi mi?

07 Aralık 2023 08:30

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, depresyonun ve hipotiriodinin önemli iki sağlık sorunu olduğunu belirterek, belirtilerin birbirinden ayırt edilmesi gerektiğine işaret etti. 

Müftüoğlu, "Depresyon benzeri şikâyeti olan herkesin özellikle 'kabızlık, kilo alma, cilt kuruması, saç tırnak sorunları' gibi problemleri de mevcutsa tiroit bezinin normal çalışıp çalışmadığının da araştırılması gerekiyor. Kısacası 'Depresyon mu, hipotiroidi mi?' sorusu, mühim bir sorudur" dedi. 

Müftüoğlu, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İstatiksel verilere bakılırsa erişkin nüfusun neredeyse yüzde 10’unda “gizli bir hipotiroidi problemi” var. Özellikle 60 yaşlar ve sonrasını yaşayan kadınlarda gizli hipotiroidi daha da yaygın. Bu nedenle: Eğer depresyon benzeri şikâyetleriniz varsa, eğer doktorunuz size depresyon tanısı koymuşsa gizli bir hipotiroidi ihtimalini atlamamak için basit ve ucuz bir kan testi olan “hs-TSH testi”ni de yaptırmayı unutmayın. Zira bu basit ve ucuz test depresyon ve hipotiroidi ayrımını yapmak için yeterli oluyor. Uzun lafın kısası depresyonun akla geldiği her durumda gözden kaçmış gizli ve sinsi hipotiroidi ihtimali de mutlaka düşünülmeli ve kesinlikle ekarte edilmeli."