Gündem

Prof. Dr. Ortaylı: İBB'nin kurduğu Muhtarlık Dairesi müspet bir girişim, bu daire daha çok büyüyecek ve önemi artacak

23 Ekim 2022 07:55

Tarihçi- yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Muhtarlık Dairesi'ni, "Müspet bir girişim, bu daire daha çok büyüyecek ve önemi artacak" sözleriyle değerlendirdi. 

Ortaylı yazısında, "Büyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur. Muhtarlık seçimi Türk demokrasinin neşv ü nema halindeki en kuvvetli yanı. Gelecekte partilerin hayatında çarşaf milletvekili adayı listesinden çok, dar bölge sistemi ister istemez uygulanacak. Bu nedenle muhtar seçimleri sisteme ilk adımdır." düşüncesini dile getirdi.

Ortaylı şu ifadeleri kullandı: 

"Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Dairesi’ni kurdu. Göreceksiniz bu daire daha çok büyüyecek ve önemi artacak. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bilgilendirecekler, verdikleri bilginin önemleri anında belediye başkanlığına kadar ulaşacak. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur. Toplantı sonunda herkese bir “İstanbul Muhtarları” kitabı dağıtıldı. Doğrusu çok yararlı makalelerden oluşan faydalı bir derleme."