Ekonomi

Prof. Dr. Murat Batı: Seçimden sonra kripto paradan ve gayrimenkul gerçek kazançtan vergi alınabilir

19 Şubat 2024 11:14

Prof. Dr. Murat Batı, seçimden sonra borsa ve faizden elde edilen vergi faizlerinin azaltılabileceğini ve kripto paraya vergi gelebileceğini söyledi. Batı, gayrimenkulde gerçek kazanç üzerinden vergilendirmeye geçilebileceği öngörüsünde bulundu. 

10haber'den Nuray Tarhan'a konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı seçimden sonra bazı sürpriz vergilerin gelebileceğini söyledi.  "Bütçede seçim nedeniyle oluşacak açık nedeniyle yeni vergilerin gelmesi mümkün olabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Batı, özellikle borsa ve faiz dolayısıyla uygulanan vergi avantajlarının kısmen azaltılacağını ve özellikle kripto paralar dahil bazı finansal enstrümanlardan elde edilen gelirlerden vergi alınmaya başlayacağını öngördü. Batı gelir vergisi için hayat standardı esasının konuşulduğunu da belirterek getirilme ihtimaline dikkat çekti. 

Gayrimenkul kazançlarıyla ilgili de vergi gelebileceğine dikkat çeken Batı, gayrimenkul alım-satım kazançlarında gerçek bedel uygulamasına geçilebileceğini, gerçek satış bedelinin ekspertiz raporuyla tespit edilip bunun üzerinden harç ve vergilerin alınmasının planlanabileceğini söyledi. 

Bazı istisna ve muafiyetler biraz budanabilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in etkin olmayan bazı vergilerdeki istisna ve muafiyetlerin kaldırılmasıyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'na talimat verdiğini hatırlatan Batı öncelikle vergi harcama listesinden bazı istisna ve muafiyetlerin daraltılması adına azıcık bir budamanın yapılacağını sandığını ancak bu budamanın sermaye aleyhine çok fazla olacağını düşünmediğini ekledi. 

KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin oranının düşürüleceğini pek sanmadığını belirten Batı "Ancak yukarıda açıkladığım yöntemlerle özellikle gelir vergisinin payının artırılarak dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılması planlanacak diye tahmin ediyorum. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin bir daha getirilmesine pek ihtimal vermiyorum" dedi.