Sağlık

Probiyotiklerin faydaları nelerdir, probiyotik besinler hangileri?

Probiyotikler doğal olarak en çok turşu, turşu suları, sirke, tarhanada bulunuyor

24 Ekim 2023 09:44

Probiyotiklerin temel işlevi vücuttaki "iyi" ve "kötü" bakterileri dengelemektir. Bu dengenin sağlanması için de bilinçli bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, hem doğal probiyotik kaynaklarına hem de probiyotiklerin vücuda faydalarına dikkat çekti.

Prof. Dr. Meltem Ergün, probiyotiklerin çoğu bilimsel araştırmalarla da ispatlanan faydalarını şöyle sıraladı:

1- Yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur: Probiyotikler bazı sindirim enzimlerinin üretimini artırarak besinlerin daha iyi sindirilmesine katkıda bulunabilir. Sindirim sistemindeki dengenin korunmasına yardımcı olur. Sindirim sorunlarını azaltabilir, kabızlık ve ishal gibi problemleri hafifletebilir.

2- Kötü bakterilerin çoğalmasına engel olur: Probiyotikler, mide mikrobu olarak bilinen Helikobakter Pilori gibi kötü bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir ve mide ülserlerini önlemeye yardımcı olabilir.

3- Vitaminlerin emilimini destekler: Bazı probiyotikler, vitamin ve minerallerin daha etkili bir şekilde emilimine yardımcı olabilir.

4- Bağışıklık sistemine güç katar: Bağırsakların büyük bir kısmı, bağışıklık sistemi hücrelerinin bulunduğu bir bölge olduğu için probiyotiklerin düzenli tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

5- Laktoz intoleransına faydalıdır: Bu sorun ince bağırsağın laktaz adı verilen bir sindirim enziminden yeterince üretmediğinde ortaya çıkar. Probiyotikler laktaz eksikliği olan kişiler için, laktozun daha iyi sindirilmesine yardımcı olabilir.

6- Vücuttaki iltihabın azalmasına yardım eder: Bazı probiyotik türleri, vücuttaki iltihaplanmayı (inflamasyon) azaltabilir. Kronik iltihaplar, birçok sağlık sorununun temelinde yatar, bu nedenle probiyotiklerin iltihaplanma ile savaşmada rol oynayabileceği düşünülmektedir.

7- Ruhsal sağlığa olumlu etki yaratır: Bağırsak sağlığı ile zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar, probiyotiklerin depresyon, anksiyete ve stresin azaltılmasına katkıda bulunabileceğini de öne sürmektedir.

Doğal probiyotik kaynakları

Probiyotikler doğal olarak en çok turşu, turşu suları, sirke, tarhana, yoğurt, kefir, şalgam, boza gibi fermente gıdalarda bulunur. Prebiyotikler ise probiyotiklerin besinleridir.

Yani faydalı bakterilerin sayılarını artırırlar. Karahindiba yaprakları, yer elması, enginar, pırasa, sarımsak, soğan, kuşkonmaz, brokoli, muz, çerezler ve buğday kepeği en iyi prebiyotik kaynaklarıdır.