Dünya

Polonya ordusu, Rus roketinin hava sahalarını ihlal ettiğini ileri sürdü; Rusya, "kesin kanıt" istiyor

Polonya ordusu rokete ait parçaları arama çalışmalarının bugün yenileneceğini duyurdu. 

30 Aralık 2023 15:41

T24 Dış Haberler

Polonya ordusu, Cuma günü sabah saatlerinde bir Rus roketinin hava sahalarını ihlal ettiğini duyurmuştu.

Rusya'nın Polonya maslahatgüzarı Andrei Ordash, Moskova'nın Polonya hava sahasındaki füzenin Rusya'ya ait olduğuna dair "kesin kanıt" sağlanana kadar bir açıklama yapmayacağını söyledi.

Kremlin yanlısı Rus haber kuruluşu RIA Novosti'ye göre Ordash şunları söyledi: "Kesin kanıtlar sunulana kadar herhangi bir açıklama yapmayacağız, çünkü bu suçlamalar asılsızdır."

Ordash, Kasım 2022'de Polonya sınırındaki bir köyde bir füzenin iki kişiyi öldürdüğü olaya dikkat çekti.

"O zaman da bu olay için Rus tarafını suçlamaya çalışmışlardı. Daha sonra füzenin Ukrayna ordusu tarafından ateşlendiği ortaya çıktı" dedi.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Polonya Ordusu'nun operasyonel komutanlığı, X'te yaptığı açıklamada "Dün Polonya hava sahasını ihlal eden cismin olası unsurları için Lublin Voyvodalığı'nda bir kara araması yapılacağını bildiriyoruz" diye yazdı.

Polonyalı askeri yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada cismin Ukrayna sınırı yönünden girdikten sonra üç dakika içinde ülkenin hava sahasını terk ettiğini söylemişti. Daha sonra cuma akşamı, Polonya Dışişleri Bakanlığı Rusya maslahatgüzarını çağırarak hava sahasının güdümlü bir füze tarafından ihlal edilmesine ilişkin bir açıklama talep etmişti. 

Rusya kesin kanıt istiyor

Rusya'nın Polonya maslahatgüzarı Andrey Ordaş, Moskova'nın Polonya hava sahasındaki füzenin Rusya'ya ait olduğuna dair "kesin kanıt" sağlanana kadar bir açıklama yapmayacağını söyledi.

RIA Novosti'nin aktardığına göre Ordaş, "Kesin kanıtlar sunulana kadar herhangi bir açıklama yapmayacağız, çünkü bu suçlamalar asılsızdır" dedi. 

Ordaş, Kasım 2022'de Polonya sınırındaki bir köyde bir füzenin iki kişiyi öldürdüğü olaya dikkat çekerek "O zaman da bu olay için Rus tarafını suçlamaya çalışmışlardı. Daha sonra füzenin Ukrayna ordusu tarafından ateşlendiği ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.