Dünya

Polonya'da bir kişi, Rusya'nın Zelenski'ye suikast planlamasına yardım ettiği suçlamasıyla tutuklandı

19 Nisan 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Polonya'da bir adam, Rus istihbarat servisine Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'ye suikast düzenlemesi için yardım etmeye çalıştığı suçlamasıyla tutuklandı.

Polonya Ulusal Savcılığı'nın açıklamasına göre Pawel K., Rus ajanlarına havalimanı güvenliği hakkında bilgi vermeye çalışmakla suçlanıyor. Pawel, çarşamba günü tutuklandı. 

The Guardian'ın aktardığına göre Pawel, Ukrayna'nın işgalinde görev alan Rus yetkililerle direkt olarak iletişime geçti. Ukraynalı ve Polonyalı savcılara göre Pawel, Rus yetkililere Polonya'nın doğusundaki Rzeszów-Jasionka Havalimanı hakkında detaylı bilgi verecekti. Bu havalimanı, Ukrayna'ya uluslararası askeri ve insani yardım sokulması için kullanılıyor.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, şüphelinin havalimanı hakkında istihbarat toplamak için direkt olarak Rusya tarafından görevlendirildiğini ifade etti. 

Havalimanı, sıkça Zelenski tarafından da kullanılıyor.

Ukraynalı ve Polonyalı savcılar, tutuklamanın iki ülkenin yakın işbirliği sayesinde yapıldığını ifade etti. Hakim karşısına çıkacak olan Pawel, tutuklanırsa 8 yıla kadar hapis cezası alabilir.