Dünya

Polonya, Belarus ve Rusya ile olan sınır bölgesinde yeni tahkimatlar ve sığınaklar inşa ediyor

Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Ukrayna'nın Rusya ile savaşı kaybettiği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Polonya dahil NATO ülkelerine saldırmaya karar verdiği bir senaryoya hazırlandığını söyledi

06 Şubat 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Polonya, Belarus ve Rusya ile olan sınır bölgesinde yeni tahkimatlar ve sığınaklar inşa ediyor. Savunma Bakanlığı, bu hamlenin "genel ulusal savunma planının bir parçası" olduğunu söyledi. 

Polonya'da yayınlanan bir ekonomi ve hukuk gazetesinde Pazartesi günü yayınlanan bir habere göre Polonya, Belarus ve Rusya ile olan sınır bölgesinde yeni tahkimatlar ve sığınaklar inşa ediyor. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "bir sığınak sistemi ve sınır bölgesindeki iyileştirmeler de dahil olmak üzere mühendislik tahkimatlarının daha da genişletilmesi üzerinde çalışıldığı" belirtildi.

Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Super Express gazetesine verdiği demeçte "Durum vahim; giderek daha fazla ülke bunu hissediyor" dedi ve Ukrayna'nın Rusya ile savaşı kaybettiği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Polonya dahil NATO ülkelerine saldırmaya karar verdiği bir senaryoya hazırlandığını sözlerine ekledi.

Hava sahası için uyarı

Polonya Hava Seyrüsefer Hizmetleri Ajansı, 4 Şubat tarihinde Hava Seyrüsefer Operasyon Komutanlığı ile istişarede bulunarak hava sahası kullanıcıları için bir seyrüsefer uyarısı yayınladı.

Uyarı 5 Şubat'ta başlatıldı ve 5 Mayıs'a kadar yürürlükte kalacak. Uyarı, Polonya'nın Ukrayna ve Belarus sınırı boyunca uzanan tüm doğu bölgesi, Litvanya ve Rusya sınırı boyunca uzanan kuzeydoğu bölgesi (Kaliningrad eksklavı) ve Varşova dahil olmak üzere ülkenin orta kesiminin hava sahasını kapsıyor.

Mesaj, sivil hava sahası kullanıcılarını doğu bölgesinde olası yoğunlaştırılmış askeri uçak faaliyetleri konusunda uyarmayı amaçlıyor. Harekat Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, yoğunlaştırılmış eylemlerin "doğu sınırındaki tehdit durumuna" yanıt vermek için olduğu belirtildi.