Eğitim

"PISA’dan objektif sınav için 3 öneri"

"Formülü ezberliyor ama problem çözemiyorlar"

03 Ekim 2017 10:59

Hürriyet yazarı Nuray Çakmakçı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kaldırılmasının ardından liseye geçiş için yeni sistem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından oluşturulurken Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) ve OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleiche objektif sınav için 3 öneride bulundu.

Nuray Çakmakçı'nın "PISA’dan objektif sınav için 3 öneri" başlığıyla yayımlanan (3 Ekim 2017) yazısı şöyle: 

 

TEOG’un kaldırılmasının ardından liseye geçiş için alternatifler tartışılırken, sınavların güvenilirliği tüm dünyada kabul gören Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) patronu ve OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher de bu yıl uygulanacak olan “açık uçlu sorular” konusunda uyarılarda bulundu.

“Zorluk olsa da son 10 yılın eğilimine bakınca ülkeler çoktan seçmeli yerine açık uçlu sorulara geçiyor” diyen Schleicher, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın Antalya’da yapılan ‘Liderler Zirvesi’ne telekonferansla katılarak üç önerisini şöyle sıraladı:

“Sınav kâğıtlarını okuyacak kişileri iyi eğitin, tarafsız olması için öğrencilerin isimlerini iyi saklayın ve birden fazla kişinin bu puanlamaları yapmasını sağlayın.”

Formülü ezberliyor ama problem çözemiyorlar

Schleicher, eğitimcilere Türk öğrencilerin kısa ve basit soruları iyi çözdüğünü ancak karmaşık problemlerde zorluk yaşadığını anlatırken, “Türk öğrenciler bir matematik formülünü yazıyor ama bu formülü matematik problemini çözmede kullanmakta zorlanıyor” diyerek önemli bir sorunu da dile getirdi.

OECD ülkelerinin birçoğunda açık uçlu soruların yanı sıra sınavlarda kompozisyon istendiğini de vurgulayan Schleicher, bazı ülkelerin mülakat bile yaptığını söyledi.

Liseye geçiş için model önerisi bugün MEB'de

Öte yandan Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi liseye geçişte kullanılacak modelle ilgili 9 bin kişiden aldığı önerileri de bu toplantıda gündeme getirdi. ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden akademisyenin, sivil toplum kuruluşları temsilcisinin, öğrenci ve velilerin görüşleriyle oluşturulan yeni model bugün Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) sunulacak.

Bu çalışmada “Sizce yeni sistem nasıl olmalı?” sorusuna cevap arandı. Bütün katılımcılar liseye geçişte çocuğun beceri, yetenek ve ilgi alanlarının etkili bir rehberlik ve yönlendirmeyle belirlenmesi gerektiği görüşünde birleşti. İşte binlerce kişiden ortaya çıkan 3 sonuç:

1- Özel okullar kendi kabul kriterlerini belirlesin. Ya tek başına sınav ya da mülakat gibi başka kriterler ekleyerek öğrenci alsın.

2- Devlet fen, sosyal bilimler ve proje okulları sınavla öğrenci alsın. Bu sınavın yüzde 20’si açık uçlu sorulardan oluşsun.

3- Anadolu, meslek ve imam hatip Anadolu liselerine adrese dayalı sistemle öğrenci yerleştirilsin.

Kulağa küpe

Avrupa’da 4 yaş düzeyinde yüzde 32.4 ile okula en az katılım oranı Türkiye’de.