Dünya

Pilotlar uçuş sırasında uyudu, uçak rotadan çıktı

11 Mart 2024 09:44

T24 Dış Haberler

Endonezya'da uçuş yetkilileri, bir pilot ve yardımcı pilotunun, kokpitte uyuya kalmasının ardından 159 kişinin bulunduğu uçağın rotasından sapmasına izin vermekle suçlandığını söyledi.

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi'nin olayla ilgili raporuna göre, BTK6723 sefer sayılı Batik Air uçağı 25 Ocak'ta uçuş rotasından saptı. İsimleri açıklanmayan pilot ve ikinci kaptanın yaklaşık 28 dakika boyunca uyukladığı öğrenildi.

Sulawesi adasından Cakarta'ya 2 saat 35 dakika süren uçuş sırasında seyir irtifasına ulaştıktan sonra, 32 yaşındaki kaptan pilot 28 yaşındaki yardımcı pilottan uyumak için izin istedi. İkinci kaptandan onay aldıktan sonra kaptan pilot bir saat boyunca uyudu ve kısa bir süre sonra uyanarak 28 yaşındaki pilota yer değiştirmek isteyip istemediğini sordu.

Rapora göre, genç ikinci kaptanın teklifi reddetmesinin ardından kaptan tekrar uykuya daldı, ancak 28 dakika sonra uyandığında "uçağın doğru uçuş rotasında olmadığını" ve ikinci kaptanın uyuduğunu fark etti. 

Her iki pilotun da uyuduğu süre boyunca, Cakarta'nın hava kontrol merkezi, pilotlarla iletişim kurmak için birkaç arama yaptığını, ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Kaptan pilot uyandıktan sonra uçağı tekrar doğru rotaya sokarak Cakarta'ya indirmeyi başardı. Olay sonucunda uçaktaki yolculardan ya da çalışanlardan hiçbirinin yaralanmadığı belirtildi. 

Yetkililer, pilotları sorguladıktan sonra birinci pilotun evinde 1 aylık ikizlerine bakmakla meşgul olduğunu ve yeterince uyumakta zorlandığını söyledi. Sorgulanan pilotlar açığa alındı.