Dünya

Peru Başbakanı, bir kadınla kayıtlarının sızdırılması sonucu istifa etti

06 Mart 2024 12:31

T24 Dış Haberler

Peru Başbakanı Alberto Otárola, bir kadının devlet ihalelerini almasına yardımcı olmak için nüfuzunu kullanmaya çalıştığı iddiaları üzerine istifa etti.

Skandal, Perulu bir televizyon kanalının ikili arasında geçtiği söylenen konuşmaların ses kayıtlarını yayınlamasıyla ortaya çıktı. 57 yaşındaki Otárola suçlamaları reddederken, iddialar hakkında resmi bir soruşturma başlatıldı.

Otárola'nın konuştuğu öne sürülen kadının, 25 yaşındaki Yaziré Pinedo olduğu söylendi. Pinedo'nun 2023 yılında savunma bakanlığında kendisine toplam 14 bin dolar kazandıran iki iş sözleşmesi imzaladığı öne sürüldü.

Ses kayıtlarında Otárola'nın kadına aşkını ilan ettiği ve özgeçmişini kendisine göndermesini istediği duyuldu. Pinedo, Peru yayın kuruluşu Canal N'ye verdiği demeçte daha önce kendisiyle kısa bir ilişki yaşadığını söyledi. 

Her ikisi de ses kayıtlarının 2021 yılında, Otárola'nın kabine bakanı olmasından önce yapılan konuşmalara ait olduğunu söyledi.

Otárola istifa konuşmasında "Her zaman hükümetten gitmemi isteyenler imajımı zedelemek amacıyla bir ses kaydını düzenlemekten bile çekinmediler" dedi.

Kendisini gözden düşürmeye yönelik bir komplonun parçası olmakla suçladığı kişiler arasında eski Başbakan Martín Vizcarra da var.

Otárola, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "hayal ürünü suçlamaları şiddetle reddettiğini" söyledi.