Ekonomi

Perakendeci, TÜİK'in giyim enflasyonunu değerlendirdi: Gerçeği yansıtmıyor

TÜİK, yıllık giyim enflasyonunu yüzde 13,8 olarak açıklamıştı

03 Mayıs 2023 16:07

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yüzde 13,8 olarak açıkladığı yıllık giyim enflasyonunun piyasa gerçeklerini yansıtmadığını söyledi.

Bloomberg HT yayınına katılan Öncel, “Enflasyon rakamlarındaki düşüş kağıt üzerinde mutluluk verici ama perakende sektöründe baktığımız zaman maliyetlerimizi yukarı çeken bazı kalemler var. Taşımacılık yüzde 10 küsur bir artış göstermiş. Konut kiralarındaki yüzde 25’lik sınırlama büyük bir fayda sağlıyor ama özellikle iş yeri kiralarında artış rakamı bu ay için yüzde 67" dedi.

Öncel, perakende sektörünü etkileyen birkaç kalemin sektöründeki maliyetleri arttırdığını belirterek, yıllık bazda yüzde 13,8’lik artışın piyasa gerçeklerini yansıtmadığını dile getirdi.

"TÜİK'e göre tüm giyim gruplarında negatif enflasyon var"

İyi Parti Kalkınma Politikaları Koordinatörü Ekrem Cunedioğlu ise TÜİK'in bugün nisan ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından bazı kalemlerdeki artışın nasıl hesaplandığıyla ilgili tweet'inde giyim ve ayakkabı fiyatlarını ele aldı.

Cunedioğlu, "Tüm giyim gruplarında ilk 4 aydaki kümülatif enflasyon negatif :) Aralık 2022'ye kıyasla daha ucuza erkek, kadın, bebek ve çocuk giysileri alabiliyoruz TÜİK'e göre. 2022 sonunda 100 TL olan ortalama bir kadın giysisini TÜİK 93,7 TL'ye alabilmiş mesela" dedi. Cunedioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK'e göre giyim-ayakkabı enflasyonunu yukarı çeken kalemler 'ayakkabı onarımı ve kiralanması' ile 'kuru temizleme, giysi onarımı'. Sanırım giyim ve ayakkabı alamayan vatandaş eldekileri tamire başlayınca, bu alandaki talep artışı fiyatları artırdı gibi bir mekanizma var.

"Mart 2022-Nisan 2023 döneminde giyim ve ayakkabı grubu tüketici enflasyonu İTO’ya göre yüzde 127,4, TÜİK’e göre yüzde 21,7. Oysa Şubat 2021-Mart 2022 döneminde aynı gruptaki enflasyon TÜİK’e göre yüzde 29,1, İTO’ya göre yüzde 29,9 idi. Tweet bu kadar!"