Ekonomi

Perakendeci Öncel: TÜİK'in yüzde 13'lük giyim enflasyonu gerçeği yansıtmıyor, yıllık artış yüzde 50 ile yüzde 70 arasında

Öncel, giderlerinde yüzde 400'e varan artışlar yaşandığına dikkat çekti

10 Mayıs 2023 08:43

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisanda yüzde 13,8 olarak açıkladığı yıllık giyim enflasyonunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olduğunu söyledi.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'e konuşan Öncel, markalar için en önemli maliyetlerin işçilik, hammadde, kira, genel gider ve enerji olarak sıralandığını, hammadde dışında maliyetlerin yüzde 400’e varan oranlarda arttığı bilgisini verdi.

"Gerçek giyim enflasyonu yüzde 50- yüzde 70 arasında"

Öncel, şöyle konuştu:

“Asgari ücret zammı ile birlikte işçilik yüzde 100 arttı. Enerji maliyetlerimiz 2-3 kat yükseldi. Genel giderlerimiz en az yüzde 100 arttı. Kiralar yasal sınır olan yıllık TÜFE ortalamasında yükseliyor. Bu ay bu oran yüzde 67. Bir mağazada bir marka 10 yılını doldurmuşsa artış oranı yüzde 400’u buluyor. Bu madde mağazayı kapatma noktasına getiriyor. Öte yandan EYT tazminatı konusu var şimdi. Bu da önemli bir yük markalar için. Tüm bunları dikkate aldığınızda giyim ve ayakkabıda son bir yılda fiyat artış oranı yüzde 13,82 diyemezsiniz. Bunları dikkate aldığınızda markalar dünyasında bu oran gerçeklikten oldukça uzak. Yazdan yaza fiyat farkı markadan markaya değişmekle birlikte yüze 50-70 arasında.” 

Son dönemde kira, markalar için en büyük girdi kalemlerinden biri haline geldi. Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre alışveriş merkezlerinde ve caddelerde yıllık kira artış oranında 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor ve bu oran nisan itibarıyla yüzde 67 seviyesinde bulunuyor.

Bu konuda geçmiş dönemdeki önerisini yineleyen Öncel,  “Biz istiyoruz ki bu konuda kiracı ile mülk sahibi karşı karşıya gelmesin. Kira artış oranı yıllık TÜFE ortalamasının yüzde 50-60’ı kadar olsun. Kalan kısım için ise devlet mülk sahibine vergi kolaylığı sağlasın. Böylece enflasyon da bir nebze de olsa kontrol altına alınmış olur” dedi.

Öncel, nisan enflasyon verisinin açıklamasından sonra Bloomberg HT'de katıldığı yayında da giyim enflasyonun gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti

TIKLAYIN: TÜİK'in düşük açıklanan giyim ve ayakkabı enflasyonun nedeni yöntem değişikliymiş