Dünya

"Pentagon sızıntıları"nın arkasında olduğu düşünülen 21 yaşındaki Ulusal Hava Muhafızı, gözaltına alındı

14 Nisan 2023 08:48

T24 Dış Haberler

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), bu hafta dünya gündeminin ortasında yer alan Pentagon sızıntılarından sorumlu olduğu iddiasıyla  Ulusal Hava Muhafızları’ndan 21 yaşındaki Jack Teixeira'yı gözaltına aldı.

FBI ajanları, Teixeira'yı North Dighton'daki evine giderek gözaltına aldı. Helikopter çekimi görüntülerde koyu saçlı, yeşil tişörtlü ve kırmızı şortlu birinin ajanlar tarafından zırhlı araca bindirildiği yer aldı.  Teixeira olduğu açıklanan bu kişiye, bazı ajanların silah doğrulttuğu görüldü.

FBI, şüphelinin evinde arama da yaptı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Teixeira'nın gizli belgelerin izinsiz alınması ve paylaşılmasıyla bağlantılı olarak gözaltına alındığını doğruladı. 

Garland, açıklamalarında Teixeira'nın Casusluk Yasası'yla yargılanacağına işaret etti. Bu senaryoda Teixeira kendisine yöneltilen her suçlamadan 10 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

Teixeira'nın 2022'nin sonundan marta kadar yüzlerce fotoğraf ve gizli belgenin sızdırıldığı bir "grup chat"in lideri olduğu düşünülüyor. "Thug Shaker Central" olarak bilinen grupta 20-30 erkek olduğu ve bu insanların bir araya "silah, askeri ekipman ve video oyunları sevgisiyle bir araya geldikleri, sıkça ırkçı dil kullandıkları" belirtildi. 

"Thug Shaker Central"ın eski üyeleri Washington Post ve New York Times'a yaptıkları açıklamalarda belgelerin "diğerlerini etkilemek için paylaşıldığını, bir dış politika amacı güdülmediğini" kaydedilmişti.

1 Mart'ta Discord üzerinden paylaşılan "Pentagon sızıntıları", ABD'nin müttefikleriyle ilgili özel görüşme ve dosyaları içeriyordu. Bir belgede Güney Kore'nin, Ukrayna'ya göndermesinden çekindiği için ABD'ye silah satmakta temkinli davrandığı görüldü. Bir başka belgede Rus paralı asker grubu Wagner'in, silah satın almak için bir ''Türk kaynakla'' temasa geçtiği belirtildi. Belgelerde ABD’nin, BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşündüğü de ortaya çıkmıştı.