Dünya

Pekin'den "Çin karşıtı" G7 zirvesine tepki

22 Mayıs 2023 11:02

Pekin, Japonya'da yapılan G7 zirvesinin Çin karşıtı bir hâl aldığını söyleyerek katılımcı ülkelere tepki gösterdi. 

Cumartesi günü yayımlanan ortak G7 bildirisinde, Tayvan sorunu, nükleer silahlanma ve ekonomik baskı gibi konulardan dolayı Çin hedef alındı.

Çin'in devletine ait gazete Global Times bugün (pazartesi) yayımladığı başyazıda, G7 zirvesini "Çin karşıtı çalıştay" olarak nitelendirdi. Başyazıda "ABD, Batı dünyasında Çin karşıtı bir ağ örmek için çalışıyor." ifadeleri yer aldı.

Zirvenin açıklamalarını "Çin'in iç işlerine müdahale" olarak adlandıran yazı ayrıca ABD tarafı ile Çin arasındaki gerilime atıf yaparak "Kamplar arasında bir çatışma dürtüsü" olarak adlandırdı.

Pekin'den G7'ye resmi olarak da tepki açıklamaları geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Japon Büyükelçi'nin çağırıldığı söylendi.

Çin'in uluslararası müttefiki olarak değerlendirilen Rusya da zirveye tepki gösterdi. Rusya'dan yapılan açıklamada, zirve "Rusya ve Çin karşıtı bir kuluçka makinesi" olarak adlandırıldı.

G7 üyesi Britanya'nın Başbakanı Rishi Sunak'ın Çin'i "güvenlik ve refah için dünyanın en büyük tehdidi" olarak tanımlaması da tepki çekti. Çin'in Britanya'daki diplomatik temsilcileri dün (pazar) yaptığı açıklamada Londra'yı "Çin'e iftira atmayı" bırakmaya çağırdı.

Pekin, G7 zirvesinde gündeme gelen Tayvan sorununu kendi iç meselesi olarak adlandırırken nükleer gündemiyle ilgili Amerika'yı "çifte standart" uygulamakla itham etti.

Pekin'in bu tepkilerine rağmen ABD Başkanı Joe Biden, Çin ile soğuk ilişkilerin "kısa sürede" çözülmesini beklediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Veydong, pazar günü yaptığı açıklamada Japonya Büyükelçisine zirveyi protesto etme çağrısı yapıldığını söyledi.