Gündem

Patiswiss işçileri anlatıyor: Şımarık bir burjuva, işten çıkarılınca psikolojim düzeldi, canını kurtaran şükredip kaçıyor!

2 yıl önceki ilk Patiswiss eyleminde 14 işçi işten çıkarılmış, işçiler, Elif Yıldız'ın kardeşi Mustafa Nazif Yıldız'ın telefonlarını ve e-devlet şifrelerini alarak sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol ettiğini anlatmıştı. T24'e konuşan Öz Gıda İş Ankara Şube Başkanı Çiçek, "Elif Hanım'ın birçok işçi davası var. Kardeşinin de avukat olması sebebiyle kimse uğraşmak istemiyor" dedi

23 Nisan 2024 19:15

Bir müşteriye verdiği yanıtla günlerdir gündemden düşmeyen Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun istifasıyla, firmanın işten çıkardığı işçilerin yaşadıkları da tekrar gündeme geldi. Bu yıl şubat ayında "performans düşüklüğü" gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Gani Ö., "Elif Hanım yönetim kurulu başkanlığından istifa etmiş ama hiçbir şey ifade etmiyor" dedi. Sendikalı olduğu için işine son verilen Ferdi B. de, "İşten çıkarıldığımda psikolojim düzeldi, üzerimden büyük bir yük kalktı" ifadelerini kullandı. Öz Gıda İş, tekrar Patiswiss işçileri için bu hafta içinde fabrika önünde basın açıklaması yapmayı planladığını aktarırken, sendikanın Ankara Şube Başkanı Duran Çiçek, Temelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2, Başkent OSB'de 1 ve Ostim OSB'de de 1 fabrikası olan Elif Tunaoğlu'nun kendisi için çıkarttırdığı uzaklaştırma kararının daha bir ay önce sona erdiğini söyledi. Çiçek, şu ifadeleri kullandı: "Yönetim kurulu başkanlığından istifa etmesi bir şeyi değiştirmiyor. Sonuçta hala işin başında o var. Elif Hanım'ın birçok işçi davası var. Kardeşinin de avukat olması sebebiyle kimse uğraşmak istemiyor. Canını kurtaran şükredip kaçıyor."

Patiswiss CEO'su Elif Tunaoğlu, Linkedin'de bir kullanıcının yaptığı Patiswiss marka “küflü çikolata” paylaşımına verdiği yanıtın ardından gündemde kalmaya devam ediyor. Tunaoğlu son olarak markanın yönetim kurulu başkanlığından istifa ettiğini açıklamış, sosyal medyada kendisi hakkında özel hayatından kısa sürede iş yaşamında yükselmesine ve Patiswiss işçi eylemlerine kadar birçok paylaşım yapılmıştı.

e-Devlet şifrelerini aldı, sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol etti

Bu yıl biri sendikalı olduğu biri de "sendikaya yakın" bulunduğu için işten çıkarılan Ferdi B., Gani Ö. , Patiswiss'te çalıştıkları dönemde yaşadıklarını, fabrikanın hijyenik koşullarını, patron Elif Tunaoğlu ile kardeşi ve şirket genel müdürü olan avukat Mustafa Nazif Yıldız'la yaşadıklarını T24'e anlattı.

2 yıl önceki ilk eylemde 14 işçi işten çıkarılmış, işçiler, genel müdür Yıldız tarafından telefonlarının ve e-Devlet şifrelerinin alınarak sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol edildiğini anlatmıştı. Bu yıl şubat ayında da sendika ikinci eylemini yaptı. Öz Gıda İş'in haberdar olduğu toplamda 20'ye yakın işten çıkarma, "performans düşüklüğü" bahanesiyle yapıldı. 

TIKLAYIN - Patiswiss CEO’su Yıldız’ın, 2013’te bitirdiğini söylediği yüksek lisans programı ilk mezununu 2015 yılında vermiş

"Şımarık bir burjuva"

Elif Tunaoğlu'nun kendisi hakkında çıkarttırdığı uzaklaştırma kararı bir ay önce sona erdiğini söyleyen Öz Gıda İş Ankara Şube Başkanı Çiçek anlattı:

"Patiswiss'in binin üzerinde çalışanı var. Elif Hanım şımarık bir burjuva. En ufak meselede işçileri hemen muhasebeye gönderip çıkışını verdiriyor. Elif Hanım'ın birçok işçi davası var. Kardeşinin de avukat olması sebebiyle kimse uğraşmak istemiyor. canını kurtaran şükredip kaçıyor. Yönetim kurulu başkanlığından istifa etmesi bir şeyi değiştirmiyor. Sonuçta hala işin başında o var. Maddi anlamda şirketi eşi destekliyor.

Depremze bir kadın işçi beni aradı yaşadığı mobing ve üretimdeki kalitesizlik nedeniyle. İşçiler aslında anlatmak istiyor ama hepsi iş korkusuyla susuyor. Bir kadın çalışan iş dışında sendikalı Ferdi B. ile konuştuğu için işten çıkarıldı. İşçiler tehdit ediliyor, işçilere şantaj yapılıyor. İşçilerin maaşları da asla gününde ödenmiyor.

Fotoğraflar: Öz Gıda İş Sendikası

"Elif Tunaoğlu 2 yıl önce sendika sözü verdi, tutmadı"

Elif Hanım 2 yıl önce işçilerin sendikalaşma sürecinde beni aradı. Yetki sayımıza çok yaklaşmıştık, o zaman sadece bir fabrika vardı, Ostim'deki. 200 civarında arkadaşımız sendikaya üye olmuştu. Bunu duyunca 14 arkadaşımızı işten attı. Patiswiss işçilerinin ilk eylemini o zaman yaptık. O zaman bize ekonomik durumunun iyi olmadığını, sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu ve buna engel olmayacağını söyledi. O dönem çıkarılan arkadaşlar tazminatını fazlasıyla aldı. Elif Hanım 1 yıl sonra ekonomik durumunun düzeleceğini söylemiş, o zaman işçiler sendika dileğinde olursa buyurun gelin demişti."

TIKLAYIN - "Pastacı Kız"dan şirket sahipliğine... Gündemden düşmeyen Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu hakkında çarpıcı iddialar

"Denetime gelineceği zaman işi gücü bırakıp hepimiz temizlik yapardık"

"Küflü çikolata" paylaşımının ardından kendilerine üretim hattındaki hijyen koşullarını sorduğumuz işçilerden Ferdi B., "İade ürünler tarihi değiştirilip müşteriye geri gönderiliyordu. Yere düşen ürünler üretim hattında yeniden kullanılıyordu. Tuvaletlerde sabun bulunamıyorduk. Peçete, çay içmek için bardak bulamıyorduk" dedi. Gani Ö. de fabrikada hijyenik koşulların yerine getirilmediğini doğrulayarak şunları söyledi:

"Yere düşen çikolatanın üstündeki kısım kesip alınıyordu. Mühendisler öyle diyordu. Raflarda çikolatalar uzun süre bekliyordu. Ürünler tahta paletlerin üzerine diziliyordu. İade edilen ürünlerin bir kısmı imha ediliyor bir kısmı da ayıklanıp kullanılıyordu.

Temelli fabrikasından paletlerle malzeme geliyordu. Streçlenmiş ama üst tarafı açık malzemelerin üzerinde kuş pislikleri olurdu. Paletlerin içinden böcekler, örümcekler çıkıyordu. Üretim alanında sinekler olurdu. Sadece denetime gelineceği zaman koca fabrikada üretim durur, geceli gündüzlü temizlik yapılırdı. İşi gücü bırakıp temizlik yapardık. Normalde vardiya sonralarında göz önündeki yerler temizlenirdi, detaylı temizlik yapılmazdı.

Çalışırken temiz olduğunu düşündüğüm ürünlerden yerdim. İnsanın canı çekiyor. Şu anda asla para verip almam, oraya para kazandırmak istemem."

TIKLAYIN - Patiswiss'te yeni skandal: İsviçre merkezli Patiswiss AG marka koruma ihlalinden dava açmış

Ferdi B.: İşten çıkarılınca üzerimden büyük bir yük kalktı

Ostim'deki fabrikada çalışırken sendikalı olduğu için işten çıkarılan ve şubat ayında fabrika önünde yapılan sendika eylemine katılan tek Patiswiss işçisi olan Ferdi B. anlattı:

"Yakın zamanda işe giriş davası ve tazminat davası açtık. Diğer tüm işten çıkarılanlar ara bulucuyla anlaştı. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve kullanmadıkları yıllık izinlerinin parasını aldılar. Ben haksızlığı duyurmak istedim. 

Özellikle çalıştığım 2023-2024 döneminde epey psikolojim bozuldu. İşten çıkarıldığımda psikolojim düzeldi, üzerimden büyük bir yük kalktı. Elif Tunaoğlu bana, mühendislere üretim alanına gelip kaç kez bağırdı. Hiçbir şey diyemiyorsunuz. Egosunu tatmin etmek için yapıyor. Bunu da en çok beyaz yakalılara yapıyordu. Çalışmadığımızı söylüyordu.

"Abisi beni odasına çağırdı, 'Senin maaşın yüksek, sen ne konuşuyorsun?' dedi"

Çıkarıldığım gün abisi Yıldız beni odasına çağırdı, e-devlet kaydıma baktı. Bana, 'Ne istedin de yapmadık? Senin maaşın yüksek, sen ne konuşuyorsun? Senin bize yardımcı olman lazım' dedi. 9 saat vardiyada 30 dakika yemek molası, 10 dakika çay molası alıyorduk sadece."

Gani Ö.: Elif Hanım bize "Salak, mal" derdi, hakaret ederdi

Bu yıl şubat ayında işten çıkarılan Patiswiss işçisi Gani Ö., "Hakkımızı aramaktan gına gelmişti" diye konuştu. Maaşların hep geç yatırıldığını söyleyen Gani Ö. şunları söyledi:

"Bir hata olduğunda kalite mühendisleri yanımıza inerdi. Elif Hanım da gelirdi. Hepimize, "salak, mal" derdi. Elif Hanım yönetim kurulu başkanlığından istifa etmiş ama hiçbir şey ifade etmiyor. 

"Sendikadan onlar yüzünden çekildim"

2 yıl önce Elif Hanım'ın kardeşi şirket Genel Müdürü Yıldız telefonlarımıza bakmıştı sendikaya üye miyiz, değil miyiz diye. Telefonumdan bakıp sendikaya üye olduğumu görünce üyelikten çekilmemi istedi. Ben üyelikten çekildim, işime devam ettim. O zaman da işten çıkarmalar oldu. İstisnasız her pazar izin günümüz olduğu halde çalışıyorduk. Gelmezseniz işten çıkarırız diye tehdit ediyorlardı.

"Mustafa Nazif Yıldız çıkışınızı verdi' dediler"

Beni bu yıl 10 Şubat'ta aradılar. Gece vardiyasından çıkmıştım. 'Performans düşüklüğü nedeniyle yönetim kurulundan Mustafa Nazif Yıldız çıkışınızı verdi' dediler. İŞKUR'la işçi alıp 6 ay sonra çıkarıyorlardı. Sabit elemanları yok. Ben işten çıktığımda benim gibi birkaç yıl çalışmış 15-20 kişi vardı eski eleman olarak 300 kişilik fabrikada. Beyaz yakalar da sürekli işten çıkıyordu şartları beğenmeyip. İşe yeni girenlere de işten çıkanların kıyafet ve ayakkabıları veriliyordu. Kaç kez depo sorumlusundan yeni ayakkabı istedim, 'Kullanılmış ayakkabıda mantar olabilir, giymem' dedim, vermediler.

"Çikolata fabrikasında bize bir kez bile bayram çikolatası verilmedi"

Çikolata fabrikasında bize bir kez bile bayram çikolatası vermediler. Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yapılan madlen çikolatalar geri gönderildi. Küflü değillerdi ama iyi görünmüyorlardı, biçimleri bozulmuş, yağları dışına çıkmıştı. Hepimize o çikolataları dağıttılar."