Dünya

Papa, Noel Günü mesajında ​​Gazze'deki sivil ölümlerini kınadı

25 Aralık 2023 14:53

T24 Dış Haberler

Papa Francis Pazartesi günü Noel mesajında, Gazze de dahil olmak üzere savaşlarda ölen çocukların "bugünün küçük İsaları" olduğunu ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarının masumların "korkunç bir hasadı" olduğunu söyledi. 

Noel Günü konuşmasında Francis, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı da "iğrenç" olarak nitelendirdi ve Gazze'de halen tutulan yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılması yönünde bir kez daha çağrıda bulundu. Papalığının 11. Noelini kutlayan 87 yaşındaki Francis, aralarında Ukrayna, Suriye, Yemen, Lübnan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da bulunduğu yerlerde siyasi, sosyal ve askeri çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu ve dünyanın her yerindeki göçmenlerin hakkını savunduğunu söyledi. 

Francis, "Dünyamızda ne kadar çok masum katlediliyor. Analarının karnında, çaresizlik ve umut arayışı içinde yapılan yolculuklarda, çocuklukları savaşla mahvolmuş tüm o küçükler, bugün bu dünyanın küçük İsa'larıdır" dedi.

'KORKUNÇ HASAT'

Francis, "Savaşın bu halkların hayatlarını mahvettiği İsrail ve Filistin'e barış gelsin. Hepsini, özellikle de Gazze'deki ve tüm Kutsal Topraklardaki Hıristiyan toplulukları kucaklıyorum." dedi.

"Masum sivil kurbanların dehşet verici bir şekilde toplandığı askeri operasyonlara son verilmesini talep ediyorum ve insani yardım sağlanmasını, bu vahim duruma çözüm bulunması çağrısında bulunuyorum" diye ekledi. 

BM destekli bir kuruluş geçen hafta yayınladığı raporda, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamının kriz seviyesinde açlıkla karşı karşıya olduğunu ve kıtlık riskinin her geçen gün arttığını belirtmişti. Hem İsrail hem de Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişkileri bulunan Vatikan, uzun süredir devam eden çatışmanın tek cevabının iki devletli çözüm olduğuna inanıyor. Francis, "taraflar arasında güçlü siyasi irade ve uluslararası toplumun desteğiyle sürdürülen diyalog" çağrısında bulundu.

Mesajının bir paragrafının tamamını silah ticaretine ayıran Francis, "Peki silah üretimi, satışı ve ticareti artarken nasıl barıştan bahsedebiliriz?" dedi. Silah ticaretinin daha fazla araştırılması çağrısında bulunurken, "Savaşın kukla iplerini hareket ettiren çıkarları ve kazançları gün ışığına çıkarmak için bunun hakkında da konuşulmalı ve yazılmalıdır" dedi.