Dünya

Papa Francis hastaneye kaldırıldı

Papa, gelecek haftaki bazı programlarını iptal etti

28 Şubat 2024 15:24

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, influenza şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

İtalyan haber ajansı ANSA, Papa'nın check-up için Roma'daki hastaneye kaldırıldığını duyurdu. 85 yaşındaki Papa Francis hastalığı nedeniyle bugünkü ayinini bir yardımcısına devretti.

87 yaşındaki papazın İtalya'nın başkenti Tiber Adası'ndaki Gemelli Hastanesi'ne geldiği ve kısa bir süre sonra aynı arabayla tekrar eskort eşliğinde oradan ayrıldığı görüldü.

Vatikan'ın Telegram kanalına göre muayene negatif çıktı ve Papa Casa Santa Marta'ya döndü.

Andrew Medichini / AP

Randevularını iptal etti

Günün erken saatlerinde tekerlekli sandalyede oturan Francis, Vatikan'daki kabul salonuna götürüldü. Reuters'e göre ağır bir şekilde koltuğuna çökerken yorgun görünüyordu. Ajans, son haftalarda sandalyesine kadar kısa bir mesafe yürüdüğünü ekledi.

Geçen hafta hafif grip semptomlarıyla mücadele eden Francis, Cumartesi ve Pazartesi randevularını iptal etti, ancak her zamanki gibi Pazar günü kutsamak için Aziz Petrus Meydanı'na bakan bir pencereden göründü.

Nisan ayında papa, Vatikan'ın bronşit olduğunu söylediği hastalık nedeniyle Gemelli Hastanesi'nde üç gün geçirdi. Damardan antibiyotik tedavisinin ardından taburcu edildi.

Birçok sağlık sorunu yaşadı

Papa son yıllarda birçok sağlık sorunu yaşadı. Kasım ayı sonlarında nefes darlığı nedeniyle bazı faaliyetlerini ve uluslararası gezisini iptal etmek zorunda kaldı. O sırada yapılan bir tarama akciğer komplikasyonlarını dışladı.

Ayrıca bağırsak daralması nedeniyle yapılan bağırsak ameliyatının ardından Temmuz 2021'de Gemelli'de 10 gün geçirdi. Haziran ayında karın fıtığını onarmak ve önceki ameliyatlardan kalan yara izlerini gidermek için bir operasyon için yeniden hastaneye yatırıldı.

Ancak yakın zamanda yapılan bir televizyon röportajında sağlığı sorulduğunda Francis şöyle espri yaptı: "Biliyorsunuz, hâlâ hayattayım."

Papa, yine de, sağlığının Katolik Kilisesi'ni yönetmesine engel olacak kadar kötüleşmesi halinde, selefi XVI. Benedict'in örneğini takip ederek, istifa etmeye hazır olacağını birkaç kez belirtti.

Benedict'in 2013'teki istifası kilise için bir dönüm noktası oldu; altı yüzyıl sonra görevinden ayrılan ilk papa oldu.