Dünya

Papa Francesco, gençlerin sorularını yanıtladı: Kürtaj, Tinder, LGBTİ+, Kilise'deki taciz skandalları...

Papa, Disney Plus'ın hazırladığı bir belgesel için gençlerle buluştu

07 Nisan 2023 11:55

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Disney Plus belgeseli "The Pope: Answers" için gençlerin sorularını yanıtladı. Belgeselin formatına göre; Papa, yaşları 20 ile 25 arasında olan 10 gencin güncel konular hakkındaki sorularını yanıtlıyor.

Vatikan'a yakın Katolik Haber Servisi'nin aktardıklarına göre, gençlerden gelen sorular arasında kürtaj, LGBTİ+ hakları, Tinder ve kilisede yaşanan cinsel saldırı skandalları gibi konular yer alıyor.

Röportajda, gençlerin sorusu üzerine cep telefonu kullanmadığını söyleyen Papa Francesco, gençlerin Tinder kullanımı hakkında sorduğu soruya, "Gençler birbirleri ile tanışmak için hevesliler ve bu çok güzel bir şey" diye yanıt verdi.

Papa'nın LGBTİ+ hakkındaki görüşleri de belgeselde yer aldı. Papa Francesco, kendini "non-binary" olarak beyan eden bir gencin, kilisenin LGBTİ+ bireylere karşı tutumu hakkındaki sorusuna karşı, İncil'i nefret aracı olarak kullananları eleştirdi ve şöyle ekledi:

"Kiliseden kimseyi kovmaya hakkım yok, benim görevim kapsayıcı olmaktır"

Görüşme esnasında, yetişkin içerikleri ürettiğini belirten bir kadının pornografi üzerine sorduğu sorular üzerine, Papa Francesco, "kendini cinsel olarak ifade etmek bir zenginliktir ancak gerçek cinselliği yaşamanı engelleyen şeyler de seni kısıtlar ve zenginliğine zarar verir" diye yanıt verdi.

Ayrıca Papa, Kilise'nin cinsellik üzerine toplumsal eğitim konusunda yetersiz olduğunu belirtti.

Röportaj esnasında, Arjantin'de kürtajın yasallaşma mücadelesinde rol alan bir katılımcı, Papa'ya, bu mücadelenin sembolü olan yeşil bandana hediye etti.

Kürtaj hakkında konuşan Papa Francesco, kiliselere, "kürtaj yaptıran kadınlara karşı hassas davranılması" konusunda talimat verdiğini açıkladı ancak konunun dini ve insani olarak ayrı ayrı değerlendirdiğini söyledi.

Ayrıca "Kürtaj yapan kadın yalnız bırakılmamalı, ona yardımcı olunmalıdır"  diyen Papa, kürtajın dini durumu konusunda ise "anne karnındaki embriyonun bir süre sonra insan hayatı olarak değerlendirildiğini"  belirtti.

"Birine yardımcı olmak ve bu eylemi meşrulaştırmak farklı şeylerdir." 

Papa, uzun süredir tartışılan, kiliselerdeki taciz ve reşit olmayan bireylere karşı işlenen cinsel saldırı suçları hakkında da konuştu. Kiliselerin, bu suçlar hakkında "sıfır tolerans" uygulaması gerektiğini vurgulayan Papa, ayrıca bu tip olayların sadece kiliselerde değil bir çok yerde olabildiğini belirtti. 

Belgesel, 5 Nisan'da Disney Plus ve Hulu platformlarında gösterime girdi.