Dünya

Panama'da 77 yaşındaki avukat, yol kapatma eylemi yapan iklim aktivistlerini vurarak öldürdü

Yerel medya, Darlington'ın daha önce yasadışı silah bulundurmaktan hüküm giydiğini duyurdu

09 Kasım 2023 11:21

T24 Dış Haberler

Panama'da 77 yaşındaki Amerikalı avukat ve üniversite profesörü Kenneth Darlington, 2 iklim aktivistini vurarak öldürdü. 

TVN Noticias'ın haberine göre, ikisi de öğretmen olan iki kurbanın avukatı Eliécer Plicett, Darlington'un cinayet ve yasadışı silah bulundurmakla suçlandığını söyledi.

İklim aktivistleri Salı günü, başkent Panama City'nin batısındaki Chame bölgesinde yol kapatma eylemi yaptı. 

Protestocular üç haftadır Panama hükümetinin Orta Amerika'nın en büyük açık ocak bakır madenini en az 20 yıl daha işletmesi için Kanadalı bir firmayla yaptığı anlaşmaya karşı kampanya yürütüyor. Maden çevre açısından hassas bir bölgede yer alıyor.

Panama City'nin Paitilla semtinde yaşayan 77 yaşındaki Darlington'ın arabadan inerken diğer yolculara "Bu iş bugün bitiyor" dediği öğrenildi. Yerel medya, Darlington'ın daha önce yasadışı silah bulundurmaktan hüküm giydiğini duyurdu. 

Cebinden bir tabanca çıkaran ve protestocularla tartışmaya başlayan Darlington, göstericilerden birinin "Neden ateş etmiyorsun?" demesi üzerine silahını ateşledi. 

The Times'a göre kurbanlardan Abdiel Díaz olay yerinde hayatını kaybetti.

Diğer kurban 62 yaşındaki Iván Rodríguez ise yakındaki San Carlos kasabasında bulunan Juan Vega Méndez kliniğine götürüldü ancak hastaneye vardığında ölmüştü.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Darlington'un polis tarafından kelepçelenerek götürüldüğü görülüyor.

Panama Devlet Başkanı Laurentino Cortizo, ölen protestocuların ailelerine başsağlığı dileyerek böyle bir suçun ülkesinde 'yeri olmadığını' söyledi.