Seçim 2024

Özgür Özel'in yarışı Antalya'dan başladı: Muhittin Böcek Büyükşehir'de ilki deneyecek

"Muhittin Böcek bu seçimde Antalya, büyükşehir belediyesi olduğundan beri ilk kez iki dönem üst üste seçilen belediye başkanı olmayı deneyecek. Her zamanki gibi bir değişim talebi bekliyordum. Ama anket sonuçları öyle göstermedi"

21 Şubat 2024 21:35

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) adaylık başvurularının sona ermesinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in seçim programındaki ilk adres Antalya oldu. Cam Piramit'te Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hizmette 5’inci Yıl ve Aday Tanıtım Töreni’ne katılan Özel, seçim maratonuna ilk adımı attı.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, programda, “Antalya sandık başına, yine tarih yazmaya/Haydi bir daha/Muhittin Başkan'la yeniden devam Antalya” dizelerinden oluşan seçim şarkısı çalındı.

Muhittin Böcek’in 5 yıllık hedeflerinin gösterildiği tanıtım videosunda ise bir kısmı önceki başkan Menderes Türel döneminde başlayan projelerin devamı olan yeni dönem planlamaları gösterildi. 5 yıllık programda, toplu taşıma sistemleri, yeni yollar, kentsel dönüşüm, altyapı çalışmaları, kırsaldaki üreticiye yönelik planlamalar, engellilere yönelik projeler ve sosyal tesisler öne çıktı.

‘Türkiye İttifakı' vurgusu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antalya’da ‘Türkiye İttifakı’ mesajıyla seçim startını verirken, oy almayı bekledikleri kitleyi sosyal demokratlar, milliyetçi demokratlar, muhafazakar demokratlar diye sıraladı, Kürt-Türk, Alevi-Sünni gibi etnisite ve mezhep ayrımlarına karşı olduklarına vurgu yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün yeni bir adaylık krizinin daha yaşandığı Antalya’daki konuşmasına, "küskünlere" seslenerek başladı:

"Bugün bu buluşmanın diğer şehirlerde yaptığımız buluşmalardan bir farkı var. Aday belirleme sürecinin geride kaldığı, kampanyanın ilk gününde Antalya'dayız. Aday belirleme süreçleri her zaman zorlu, sancılı süreçler. Kırgın olmadan, mutsuz olmadan tamamlanması imkansız süreçler. Bunun yollarını önümüzdeki 5 yılda arayacağız. Belediye başkanlarımıza halkın memnuniyet anketleriyle 3 ayda bir karne vereceğiz. Göreve devam etmese de partimize, Antalya’ya katkı sağlayacak arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum ve kuvvetli alkışlar istiyorum. Onlar bazı partilerin savcı ile tehdit ettikleri ve itibar suikastı yaptıkları kişiler gibi değiller. Göreve devam edenlerin de devam etmeyenlerin de dürüst yönetici olduklarından hiçbir şüphemiz yoktur."

Böcek kararının gerekçesi

Özgür Özel, partinin mevcut başkan Muhittin Böcek ile devam kararının gerekçesini ise şöyle anlattı:

"Muhittin Böcek biraz önce bana, partinin yetkili organlarına teşekkür etti. Bu nezakete teşekkür ediyoruz. Ancak başkanı adaylaştıran ne Özgür Özel ne de Parti Meclisi. Onu adaylaştıran, yaptığı hizmetlerin Antalya halkından gördüğü teveccüh. Bugün yola devam ettiğimiz arkadaşlarımız yapılan memnuniyet anketlerinde seçildikleri günden ileride partinin oyundan ileride olan arkadaşlarımızdır."

İmkansızlıklar, hangi siyasi partiden olursa olsun belediye başkanı hakkında memnuniyetsizlik getiriyor ve halkı yeni bir arayış talebine itiyor. Muhittin Böcek bu seçimde Antalya, büyükşehir belediyesi olduğundan beri ilk kez iki dönem üst üste seçilen belediye başkanı olmayı deneyecek. Her zamanki gibi bir değişim talebi bekliyordum. Ama anket sonuçları öyle göstermedi. İlk anketten sonra 15'er gün arayla iki anket daha yaptırdık. Öyle göstermedi. Muhittin Böcek 5 yıl daha başkanlığı hak ediyor."

Böcek: Bize direnenler oldu

Yeniden başkan olması halinde uygulamayı planladığı 5 yıllık hedef ve projelerini anlatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “2019 yerel seçimlerinde önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun takdiriyle aday oldum. Şimdi de 31 Mart 2024 yerel seçimleri için Antalya halkının anketlerden çıkan desteği ve Genel Başkanımız Özgür Özel'in takdirleri ile ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdim. Görevde olduğumuz süre içerisinde devraldığımız borçları, yaşadığımız tüm olumsuzlukları, üzerimizde kurulmak istenen siyasi baskıları, bütün başkanlarımıza, taleplerimize rağmen iktidar eliyle yapılan engellemeleri hiçbir zaman bahaneye dönüştürmeden hizmet ettik” dedi.

Aday belirleme sürecinde yeniden aday olmasına karşı çıkan partililerden, “Bize direnenler oldu” diyerek bahseden Böcek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'nin bütçesine göre en borçlu belediyesini devralmıştık. İsrafa son vererek işe başladık. Önümüze engeller koymak isteyenler oldu. Ama biz cesaretle devam ettik. Hep söylüyorum, belediyeciliğin sadece taşla, inşaatla değil, insan sevgisiyle, hizmet aşkıyla ilgili olduğuna inanıyorum. Bana göre belediyecilik insanların hayatlarına dokunmaktır. Bana oy veren veya vermeyen herkesin başkanı olacağım demiştim. Bunun sözünü şimdiden yeniden veriyorum. Bu yolda bana güç veren, destek olan ve inanan her Antalyalıya minnettarım. Allah yardımcımız olsun.”

CHP'nin adayları

Manavgat ziyaretinde adaylığını açıkladığı Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in göreve devam etmeyi kendi isteğiyle kabul etmediğini, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın ise kendi isteğiyle temayül yoklamasına girdiğini belirten Özgür Özel, iki başkana teşekkür etti.

2019 yerel seçimlerinde Antalya’da Büyükşehir ve 8 ilçe belediyesini kazanan CHP’nin 2024 yerel seçimlerine Büyükşehir, Muratpaşa, Finike, Kumluca, Kemer ve Gazipaşa olmak üzere 5 mevcut başkanla gitme kararı aldığını belirtti.

Muratpaşa’da Ümit Uysal, Finike’de Mustafa Geyikçi, Kumluca’da Mustafa Köleoğlu, Kemer’de Necati Topaloğlu ve Gazipaşa’da Mehmet Ali Yılmaz yeniden aday gösterilirken, Konyaaltı’nda Cem Kotan, Kepez’de Mesut Kocagöz, Döşemealtı’nda Menderes Dal, Aksu’da İsa Yıldırım, Alanya’da Osman Özçelik, Gündoğmuş’ta Nurettin Sönmez, Kaş’ta Erol Demirhan, Serik’te Kadir Kumbul, Korkuteli’nde Hasan Can Caran, Demre’de Fatih Duran aday gösterildi.İlk olarak CHP'den seçilen, ardından Memleket Partisi ve İYİ Parti’ye geçtikten sonra yeniden CHP’ye adaylık başvurusu yapan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru yerine kent tarihçisi Serkan Gedik aday gösterildi.

Elmalı’da geçen seçimde İYİ Parti’den seçilen ve geçtiğimiz aralık ayında istifa ederek CHP’ye geçen mevcut başkan Halil Öztürk de bu kez CHP’den aday oldu.

Partinin yeniden aday olması yönündeki talebini kabul etmeyen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yerine ise partinin eski Antalya milletvekili, doktor Niyazi Nefi Kara aday gösterildi.

Şükrü Sözen aday tanıtım toplantısına katılırken, aday gösterilmeyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ve İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru toplantıda yer almadı.