Gündem

Özgür Özel’den Ogün Samast'ın tahliyesine: Bu devlette güvercin katillerine, onların sırtını sıvazlayanlara, günü gelince serbest bırakanlara nefes aldırırsam namussuzum

17 Kasım 2023 09:10

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast’ın tahliyesiyle ilgili "derin devlet" mesajı verdi. Hrant Dink'in aldığı ölüm tehditlerine karşı söylediği "Biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinleri öldürmez" sözünü hatırlatan Özel, "Ogün Samast, bir güvercin katili. Samast yakalandığında birileri onu aldılar Türk bayrağı önünde poz verdiler. Orada o sırtı sıvazlayan bir kişi değil, o Türkiye’deki derin güçler" diye konuştu. Samast'ın tahliye edilmesiyle, o tetiği çektirenlerin tüm gazetecileri ve muhalifleri "biz buradayız devlet dediğiniz gördüğünüzden ibaret değil, derinlerde başka bir yapı var ve biz günü gelir katilimize de sahip çıkarız" diyerek tehdit ettiğini söyleyen Özel, "Bu devlette güvercin katillerine ve o katilin sırtını sıvazlayana, günü gelince serbest bırakana nefes aldırırsam namussuzum" dedi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile dün gerçekleştirdikleri görüşmeye de değinen Özel, yeni anayasa çalışmaları hakkında konuştuklarını söyledi. Özel, "Meclisin yapması gereken bazı işlerde ortaklaşabileceğimizi konuştuk. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi ile AYM’yi güçsüzleştirecek ve bu yargı krizini Erdoğan’ın gönlüne göre çözecek hiçbir işin içinde olmam" ifadesini kullandı.

Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutuklu TİP milletvekili Can Atalay krizinde Yargıtay'ın yanında olup Anayasa Mahkemesi kararını tanımamasıyla ilgili olarak da, "Anayasa Mahkemesi ile ilgili madde cumhurbaşkanının gözünde yok, o sayfayı yırttı attı. Eğer sen yırtıp atarsan TBMM ile ilgili 80. Maddeyi de yarın yırtıp atmayacağının bir garantisi yok" diye konuştu.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kıbrıs'taki koltuk krizi

"(Kıbrıs ziyaretindeki koltuk krizi) İlk gittiğimde şöyle bir şey yaşandı. Gittim, koltuk beğenmedi dediler, şöyle oldu: Kıbrıs Cumhurbaşkanı ve yanında yardımcımız oturuyor Türkiye’yi temsilen, Kıbrıs’ın meclis başkanı var benim koltuk 20 koltuk ileride. Genel kurmay başkanımız var, kuvvet komutanları var var var. Dedim bu ne? Dediler ki muhalefet partileri burada oturuyor. Dedim ki ben Türkiye Cumhuriyeti devletinde cumhurbaşkanı yardımcısından sonra Meclis Başkanı gelmediğine göre bir sonraki sıradayım. Orada oturmamız lazım. Koltuk beğenmemek değil de, oturduğun koltuğun hakkını yedirmemek. Bekir Bozdağ vardı o da hak verdi. O meclis başkanvekili, dedi ki ‘Özgür Bey bizden önde protokol’ deyince doğru yere oturtulduk. Kıbrıs Meclis Başkanı ile birlikte oturduk. Ama anlaşılıyor ki bir protokol hatasından kaynaklanıyor.

"Bu devlette güvercin katillerine ve o katilin sırtını sıvazlayana, günü gelince serbest bırakana nefes aldırırsam namussuzum"

"(Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesi) Öyle bir yerde bu haberi aldım ki zaten duygularımın en yoğun olduğu noktaydı. Kıbrıs’ta şampiyon meleklerin anneleriyle beraberdim. Kahraman meleklerin antrenman yaptıkları spor salonunda bir oda vermişler. Adıyaman’daki depremde İsias Otel’de Kıbrıs’tan 24 evladımız hayatını kaybetti. Onların anne ve babalarıyla beraberdik. Böyle bir acıdan çıktım, kapının önüne gittim, muhabirler dediler ki Ogün Samast serbest bırakıldı. Ogün Samast, bir güvercin katili. Çünkü Dink’e demişlerdi ki tehdit alıyormuşsunuz diye, o da demişti ki ‘Ben tehdit alıyorum ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinleri öldürmez’ demişti. Hrant Dink kendini barış güvercini olarak niteliyordu, Ogün Samast bir güvercini öldürdü. Bu ülkede güvercin öldürmek kadar utanılacak bir şey yoktur. Bir güvercini vurgu Ogün Samast. Onu yaptıktan sonra yakalandığında birileri onu aldılar Türk bayrağı önünde poz verdiler. Orada o sırtı sıvazlayan bir kişi değil, o Türkiye’deki derin güçler. O Dink’in ölümünden sebebiyet evrenlerin eli o sırtı sıvazlıyordu. O el  Ogün Samast’ı geçen gün serbest bıraktıran. Ogün Samast bir katil ama sadece tetiği çeken kişi. Tetiği çekenler şunu söylüyorlar, gazetecisiniz değil mi İsmail Bey, sizin gözünüze bakarak diyorlar ki ey İsmail Bey buradayız katilimize bile sahip çıkarız hepinize ayağınızı denk alın diyorlar. Türkiye’deki bütün gazetecilere muhaliflere biz buradayız devlet dediğiniz gördüğünüzden ibaret değil, derinlerde başka bir yapı var ve biz günü gelir katilimize de sahip çıkarız diyorlar. Kimse korkmasın, hepimiz Hrantız derken boşa söylenmiyordu. Biz öldürmekle bitmeyiz. Bundan sonra o derin yapı şunu bilsin, enselerindeyiz. Bundan sonra onlar bizimle değil biz onlarla uğraşacağız. Bu devlette güvercin katillerine ve o katilin sırtını sıvazlayana, günü gelince serbest bırakana nefes aldırırsam namussuzum.

"AKP ile AYM’yi güçsüzleştirecek ve bu yargı krizini Erdoğan’ın gönlüne göre çözecek hiçbir işin içinde olmam"

"(Meclis Başkanı ile görüşme) Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaları konuştuk, iç tüzükle ilgili meseleleri konuştuk, meclisin yapması gereken  bazı işlerde ortaklaşabileceğimizi konuştuk. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi ile AYM’yi güçsüzleştirecek ve bu yargı krizini Erdoğan’ın gönlüne göre çözecek hiçbir işin içinde olmam. Ama örneğin infaz düzenlemesi ile bu tip katillerin böyle kolayca dışarı çıkmasına engel olacak şeylere de olumlu katkı sağlarız.

"Erdoğan'ın TBMM ile ilgili 80. maddeyi de yarın yırtıp atmayacağının bir garantisi yok"

"Cumhurbaşkanı o birkaç gün suskundu uçakta yaptığı açıklamalar gelince gördük ki Yargıtay’ın kararını sahipleniyor, Anayasa’yı yok sayıyor. Anayasa Mahkemesi ile ilgili madde cumhurbaşkanının gözünde yok, o sayfayı yırttı attı. Eğer sen yırtıp atarsan TBMM ile ilgili 80. Maddeyi de yarın yırtıp atmayacağının bir garantisi yok.

"Bundan sonra direnmek durumundayız, yoksa sıra bize gelir"

"(Meclis’teki oturma eylemi) Ben bu gece de Yargıtay kararından sonra gelin bu yargıya direnelim dedim, Numan Bey önce olur dedi sonra baktı ki AK Parti’de bir şey var toplamadı. Sonradan Tayyip Erdoğan darbenin başına geçti. Anayasa’nın o sayfasını yırtıp attı. Bundan sonra direnmek durumundayız, yoksa sıra bize gelir. Biz sembolik bir şey yapıyoruz ama ben Meclis’e sahip çıkıyorum. Ne zamana kadar, eylemlilikte ikinci bir karar alana kadar. Biz bunu kamuoyuna duyurana kadar. Bu eylemlilik hem Türkiye hem dünya kamuoyunda bilinene kadar. Darbeye maruz kalan ülkeler uluslararası dayanışma isterler. Bu darbe girişiminin uluslararası olarak görülmesi Türkiye’yi şikâyet etmek değildir. Biz Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Anayasal düzenini askıya alma çabasını görünür kılıyoruz.

Yerel seçimler: Belediye başkan adayları kim nasıl seçilecek?

"(Yerel seçimler) Adayları belirleme çalışmaları başladı mı? İlk MYK’da arkadaşlarımızı görevlendirdik. Pazartesi gününe bize bir taslak takvim getirecekler müzakere edip ilan edeceğiz. Başvurular ne zaman nereye yapılacak, hangi tarihte istifalar olacak, öncelikle genelgelerle ilgili tutumumuz ne olacak bunlarla ilgili tutumumuz ne olacak bunların hepsini takvimlendireceğiz. Kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşın gönlünde olan başkanları tekrar aday göstereceğiz. Kongredeki tutum bizim için bir ölçüt değil. Kongrede karşımdaymış başarılıysa listede. Tam olarak böyle yapacağız. Seçimden önce kimseye verilmiş belediye başkanlığı sözüm yok. Kim belediye başkanı olacak ben de bilmiyorum ama yöntemi biliyorum.

"Birkaç örnek hariç halk belediye başkanlarımızı başarılı buluyor"

"Birkaç örnek hariç halk belediye başkanlarımızı başarılı buluyor. Ankara’da Mansur Başkanın alacağı oy oranı, belki Türkiye cumhuriyeti tarihinde Ankara’da aldığımız en büyük orana ulaşacak, rekor bekliyoruz. İstanbul’da nefes nefese 31 Mart’tan çok ilerideyiz.

"2023 bitmeden belediyelerimizin önemli miktarını açıklamak istiyoruz"

"Çok sayıda büyükşehir belediye başkanımızda iyiye gidiş var. Sıkıntımız olan belediyelerde de anket yapacağız. Partinin önceden yaptırdığı anketler var onlarla karşılaştırıp en doğru kararı vereceğiz. Benim gönlümden geçen 2023 bitmeden belediyelerimizin önemli miktarını açıklamak istiyoruz.

"Kemal Beyin örgütsel emeğini görmek nankörlük olur"

"Biz Kemal Beyin yaptığı doğruları sürdürüp, Kemal Bey döneminde yapamadıklarımızı veya hep birlikte yaptığımız yanlışları düzeltirsek iktidar namzetli bir parti devraldık. Kemal Beyin örgütsel emeğini görmek nankörlük olur.  

Abdulkadir Selvi’ye tepki: Spekülatif!

"(Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye tepki) Bir gazetecinin değerlendirmelerinin ötesinde spekülatif. Sen neden ilk günden bu kadar düşmanlaştıran bir dille, bu kadar dezenformatik bilgileri gerçekmiş gibi yazmanın yazana da faydası yok.

Tanju Özcan'ın partiye geri dönme ihtimali, PM'de alınacak af kararı

"(Tanju Özcan'ın geri dönme talebi) Tanju Özcan meselesinde bir 200. Yıl üzerinden MYK, PM’ye bir öneride bulunuyor. O PM affın kapsamını belirleyecek. O noktada da biz meseleye şöyle yaklaşıyoruz kadına karşı şiddet gibi, hepimizi rahatsız edecek işleri affetmemiz mümkün değil. Genel af başvuruları alıp dosya dosya inceleneceği bir süreç Tanju Özcan başvurusunu yapmış değerlendirilecek. Geçmişte bazı ifadeleri çok üzücüydü, genel başkanımıza karşı bazı tutumları çok kırıcıydı. Bolu il başkanımız kurultaydan önce genel başkanımızla Tanju Özcan üzerinden bir görüşme yapmış, o görüşmede de sayın genel başkanın olumlu bir tutumu olmuş. Yine iş başvuru gerçekleştikten sonra ben sayın genel başkanımı da arar sorarım nasıl düşünülür diye. Tanju Özcan’ın ben de döneceğini, Bolu’yu partimizi temsil edebileceğini düşünüyorum.

İttifak açıklaması

"(Yerel seçimler için ittifak) Biz bundan sonraki süreçte tek başımıza kazanamadığımız ya da diğer muhalefet partilerinin tek başına kazanamadığı yerde ittifak yapmak durumundayız. Ama kimse bizle ittifak yapmak mecburiyetinde değil. Benim burada ortaya koyduğum şey şu; bütün siyasi muhataplarımıza çok saygılıyım, karar organlarının aldıkları karara saygılıyım ama ben örneğin İyi Parti ile çok soruluyor ittifak yapacak mısınız diye. Meral Hanım beni tebrik için aradı hatta bana sayın genel başkanım deyince, dedim nasıl olacak, ben onu aradığımda hep diyordu bana abla dersin diye. O kadar sıcak bir ilişkimiz vardı. Gülüştük konuştuk bundan sonraki dönemde de mutlaka onun da uygun gördüğü bir zeminde görüşmek isterim. Meral Hanım da ister. Bizim kişisel ilişkimiz çok iyi. Kurumsal ilişkilerde herkes kendi partisinin menfaatini düşünecek. Devlet insanları olarak bizim mutlaka ve mutlaka toplumun ortak menfaatlerini düşünerek kendi partilerimizin menfaatiyle Türkiye’nin menfaatini birlikte gözetmemiz lazım. Bazı yerlerde fedakârlık yapacağız. Kazan-kazan ilişki içerisinde olmamız çok doğrudur. Ama bu muhataplarımızla eşit ilişki kurarak olur. Gereken yerde doğru ilişki kurulur.

HEDEP açıklaması

"Bu değişimden sonra yayınlanan anketlerde CHP’deki değişimin CHP’den sonra en çok heyecan bakıldığı iki parti iyi parti ve HDP, onlarda da çok olumlu karşılanmış. Yerel seçimlerde geçtiğimiz seçimlerde özellikle o zamanki adıyla HDP’nin kazanamayacağı yerlerde aday göstermediği süreçte Kürt seçmenin çok önemli destekleri vardı. O desteğe layık yönetimler yaptığını düşünüyorum büyükşehir belediye başkanlarımızın. Dünya kadar  seçmenin oy verdiği meşru ve TBMM’de bir siyasi parti. Seçmenlerine saygımız sonsuz. Yöneticileriyle hiçbir ilişki sorunumuz yok.  Ben seçime girmesine izin verilen, her bir adayına aday olurken temiz kağıdı verilen, gözümün önünde bir suç işlemeyen ve insanların oylarıyla temsil edilen partileri birileri istiyor diye şeytanlaştıracak değilim. Bunu da herkes böyle bilsin."