Dünya
Deutsche Welle

Orta Avrupa ülkeleri sınır kontrollerini sıkılaştırıyor

04 Ekim 2023 22:25

Düzensiz göçü engelleyebilmek için Çekya, Polonya ve Avusturya'nın Slovakya sınırında geçici kontrollere başlamasının ardından Slovakya da Macaristan sınırında kontrolleri sıkılaştırıyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye orta Avrupa devletleri düzensiz göçe karşı sınır kontrollerine geçici olarak yeniden başladı.

Slovakya hükümeti, güneydeki Macaristan sınırına polis gönderme kararı aldı. Slovakya haber ajansı TASR'ın haberine göre, hükümet Perşembe günü başlayacak önlemlerin şimdilik 10 gün geçerli olacağını duyurdu.

Hükümetin açıklamasında, 650 kilometrelik sınırda şahıslara yönelik kontrollerin "esnek bir şekilde" yapılacağı belirtildi. Sınır kontrolleri ile Balkan güzergahı üzerinden gelerek Slovakya'yı transit ülke olarak kullanan ve Batı Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenlerin sayısının azaltılması hedefleniyor.

Slovakya'ya gelen göçmen sayısında bu yıl artış oldu. Slovakya polisinin verilerine göre, Macaristan ve Sırbistan üzerinden Ağustos ayı sonuna kadar gelen göçmen sayısı 24 bin 500 olarak kaydedildi. Geçen yıl ise gelen düzensiz göçmen sayısı 10 bin 900 civarındaydı.

Çekya, Polonya ve Avusturya'da sınır kontrolleri

Çekya, Polonya ve Avusturya da, Slovakya ile olan sınırlarında gece yarısından beri yeniden kontrollere başladı. Avusturya İçişleri Bakanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, uygulamanın 10 gün boyunca süreceği belirtildi.

Çekya polisi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kontrollerin başlamasından sonra birkaç saat içinde 19 göçmenin yakalandığını, çoğunun Suriye'den geldiğini bildirdi.

Slovakya'nın yanı sıra Çekya, Polonya ve Avusturya Schengen Bölgesi ülkeleri arasında yer aldığı için sınırlarda pasaport kontrolü yapılmadan serbest seyahat mümkün olabiliyordu.

Almanya: Hedef çetelere darbe indirmek

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Çekya, Polonya ve Avusturya'da sınır kontrollerinin sıkılaştırılması konusunda Almanya'ya da bilgi verildiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak dpa'ya açıklama yapan Faeser, "Düzensiz göçü sınırlandırmak ve insan kaçakçısı çetelerin korkunç işine darbe indirebilmek için komşu ülkelerle sıkı iş birliği yapıyoruz" dedi. Geçen günlerde mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, kaçakçıların kullandığı güzergahlara yönelik ek önlemler gerektiği konusunda görüş birliği oluştuğunu ifade eden Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Faeser, "Bu kontroller ne kadar erken ve ne kadar sıkı olursa, kayıtsız bir şekilde seyahat edebilecek ve Almanya'ya gelebilecek insan sayısının da daha az olacağını" vurguladı.

Faeser, yaklaşık bir hafta önce de Polonya ve Çekya sınırlarında kontrollerin sıkılaştırılması talimatı vermişti.

Almanya'da iltica başvurusunda bulunan kişilerin sayısında bu yıl artış kaydedildi. Bu yılın Ocak ile Ağustos ayları arasında 204 binden fazla göçmen, Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu. Bu sayının geçen yıla göre yüzde 77 arttığı belirtiliyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle