Dünya

Ormanda ayı tarafından kovalanan kadın hayatını kaybetti

17 Mart 2024 09:05

T24 Dış Haberler

Yetkililer, 31 yaşındaki Belaruslu bir kadının Slovakya'nın kuzeyinde bir ayı tarafından kovalanmasının ardından hayatını kaybettiğini açıkladı.

Slovak Dağ Kurtarma Servisi, kadının cesedinin Slovakya'nın Aşağı Tatras dağlarındaki ormandan çıkarıldığını söyledi.

Kadının erkek arkadaşının ifadesine göre, ormanda doğa yürüyüşü yapan çift, ayıyla karşılaşınca farklı yönlere kaçtılar. Kadının cesedi, erkek arkadaşı yardım çağırmaya gittikten kısa bir süre sonra bir arama kurtarma köpeği tarafından bulundu.

Ceset bulunduğunda ayının hâlâ yakınlarda olduğu ve Dağ Kurtarma Servisi tarafından silahla yapılan uyarı atışlarıyla ayının korkutularak bölgeden uzaklaştırıldığı belirtildi. 

Kadının nasıl öldüğü, düşerek mi yoksa ayı tarafından mı öldürüldüğü henüz netleştirilemedi. Çevre bakan yardımcısı, "ölümün ayı saldırısı nedeniyle gerçekleştiği kesinleşseydi yetkililerin bu bilgiyi derhal kamuya açıklayacağını ve saklamayacağını" ifade etti. 

Ayılar, Romanya'dan Batı Ukrayna'ya, Slovakya ve Polonya'ya kadar uzanan Karpat Sıradağları'nda yaygın. Çevre Bakanlığı, Romanya ile birlikte bir sonraki AB Çevre Bakanları Konseyi'ne, sayıları artık tehlike altında olmadıkları ve seçici olarak itlaf edilebilecekleri anlamına gelen ayıların korunan türler listesinde yeniden sınıflandırılması yönünde bir öneri sunacağını söyledi.

Ancak araştırmacılar, Slovakya'nın tahmini ayı popülasyonunda herhangi bir patlama yaşanmadığını ve bu sayının bin 275 civarında sabit kaldığını söyledi.