Dünya

Ordu liderlerini eleştiren Rus general, savaştaki görevinden alındı

13 Temmuz 2023 14:08

T24 Dış Haberler

Güneydeki Zaporijya bölgesinde savaşan Rus 58. Ordu’sunun komutanı olan General Ivan Popov’un askeri üstlerine savaştaki yüksek zayiat ve topçu desteğindeki eksiklikleri açıkladıktan sonra görevinden alındığı belirtildi.

BBC’nin haberinde, eski bir komutan olan ve devlet televizyonunda sık sık yorumculuk yaptığı ifade edilen milletvekili Andrei Gurulyov’un Telegram üzerinden yayınladığı sesli mesajda Popov’un, “Ya sessiz kalıp korkak olmak ya da olduğu gibi söylemek gerekiyordu” ve “Size ve düşen silah arkadaşlarım adına yalan söylemeye hakkım yoktu, bu yüzden var olan tüm sorunları özetledim” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Mesajın ne zaman kaydedildiğinin belirsiz olduğu yazıldı.

Popov’un sesli mesajında askeri üstlerine aktardığı konular arasında, Ukrayna topçu saldırılarını püskürtmeye yardımcı olacak karşı batarya sistemlerinin ve askeri istihbarat eksikliğinin de yer aldığı aktarıldı.

BBC’nin Rus askeri bloglarına dayandırarak verdiği bilgilerde Popov’un görevden alınması emrinin Silahlı Kuvvetler Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov tarafından geldiği yazılarak, uzun süre cephede kalan ve önemli kayıplar veren askerlerin rotasyona tabi tutulması gerektiğini vurgulamasının ardından General Popov'un "telaşlanmak ve üst yönetime şantaj yapmakla" suçlandığı iddia edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın görevden alma konusunda yorum yapmadığı aktarıldı.

Çarşamba günü bir başka Rus milletvekili, Wagner isyanından bu yana kamuoyunda görülmeyen eski Rus komutan General Sergey Surovikin'in “istirahat ettiğini” söylemişti. Surovikin'in Wagner'in eski patronu Yevgeni Prigojin'le yakın ilişkileri olduğu söyleniyordu ve kısa süreli isyanın ardından tutuklandığına dair basında haberler yer almıştı.

TIKLAYIN | Wagner ayaklanmasını önceden bildiği iddia edilen Rus general, cumartesiden bu yana görülmedi

TIKLAYIN | Rus denizaltı komutanı sabah koşusu sırasında silahlı saldırgan tarafından öldürüldü