Bilim / Teknoloji

OpenAI, New York Times'ın telif hakkı davası açmak için ChatGPT'yi hacklediğini söyledi

28 Şubat 2024 16:32

T24 Bilim/Teknoloji

OpenAI, New York Times tarafından açılan telif hakkı davasının reddini talep etti ve gazetenin ChatGPT adlı sohbet robotunu ve diğer yapay zeka sistemlerini dava için yanıltıcı kanıtlar üretmek üzere "hacklediğini" savundu.

OpenAI, Manhattan federal mahkemesine yaptığı başvuruda, Times'ın "OpenAI'nin kullanım koşullarını açıkça ihlal eden aldatıcı yönlendirmeler" yoluyla teknolojinin materyallerini yeniden üretmesine neden olduğunu söyledi.

OpenAI, "Times'ın şikayetinde öne sürdüğü iddialar, titiz gazetecilik standartlarını karşılamıyor. Bu dava sırasında ortaya çıkacak olan gerçek, Times'ın OpenAI'nin ürünlerini hacklemesi için birine para ödediğidir” dedi.

Times’ın avukatı Ian Crosby yaptığı açıklamada, "OpenAI'nin tuhaf bir şekilde 'hackleme' olarak yanlış nitelendirdiği şey, sadece Times'ın telif hakkıyla korunan çalışmalarını çaldıklarına ve çoğalttıklarına dair kanıt aramak için OpenAI'nin ürünlerini kullanmaktır" dedi.

The Times, OpenAI ve Microsoft'a Aralık ayında kullanıcılara bilgi sağlamak üzere sohbet robotlarını eğitmek için izinsiz olarak Times’ın milyonlarca makalesini kullanmakla suçlayarak dava açtı.

The Times, yazar grupları, görsel sanatçılar ve müzik yayıncıları da dahil olmak üzere, yapay zekanın eğitilmesinde çalışmalarının kötüye kullanıldığı iddiasıyla teknoloji şirketlerine dava açan çok sayıda telif hakkı sahibi arasında yer aldı.

Teknoloji şirketleri, yapay zeka sistemlerinin telif hakkıyla korunan materyalleri adil şekilde kullandığını ve davaların, potansiyel multitrilyon dolarlık endüstrinin büyümesini tehdit ettiğini söyledi.

New York Times'ın şikayetinde, OpenAI ve Microsoft sohbet robotlarının kullanıcılara istendiğinde makalelerinden neredeyse kelimesi kelimesine alıntılar yaptığı birkaç örnek gösterildi. OpenAI ve Microsoft, "Times'ın gazeteciliğe yaptığı devasa yatırımı bedavaya getirmeye" ve gazetenin yerine geçmeye çalışmakla suçlandı.

OpenAI yaptığı başvuruda Times'ın “anormal sonuçlar üretmek için on binlerce deneme" yaptığını söyleyerek, “Times, yapay zeka modellerinin gerçekler hakkında bilgi edinmesini engelleyemez, tıpkı başka bir haber kuruluşunun Times'ın araştırılmasında hiçbir rolü olmadığı hikayeleri yeniden yayınlamasını engelleyemeyeceği gibi" dedi.