Gündem

"Ölüm meleği" mantarı uyarısı

04 Mayıs 2023 11:00

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, 15 gün içinde arazide kendisini göstermeye başlayacak olan "Amanita phalloides" ölümcül mantar türüne karşı vatandaşları uyardı.

Karadeniz Bölgesi'nde mevsimsel koşullar doğrultusunda mantar hasadı başladı. Prof. Dr. Türkekul, iki hafta içerisinde belirgin hale gelecek olan ve halk arasında "ölüm meleği" adıyla anılan "Amanita phalloides" mantar türüne karşı, civar sakinlerinin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Mantarlar uzmanlar eşliğinde toplanmalı

Elverişli mevsim koşullarıyla birlikte mantar toplamaya başlayan vatandaşı uyaran Prof. Dr. Türkekul, şöyle devam etti:

"Son yıllarda yazılı ve görsel basında görüyoruz. Maalesef zehirlenmeler ile karşılaşıyoruz. Doğal ortamdan ister istemez mantar toplanıyor. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Mantarlar birbirlerine çok benzerler. O kadar benzerler ki, tek yumurta ikizi çocuklar gibidir. Onun için mantarları çok iyi bilen biri ile toplanmalı. Ya da toplanan mantarlar çok iyi bilen bir uzman tarafından gözden geçirilmelidir."

"Ölüm meleği", bölgedeki ölümlerin sebebi

Yaklaşık iki hafta içerisinde, Karadeniz Bölgesi'nde baş verecek olan bu mantarların, insan hayatını riske atabilecek türden bir tehlike barındırdığını ifade eden Prof. Dr. Türkekul, mantara dair birtakım detaylar verdi:

"Bu mantar halk arasında 'ölüm meleği' olarak biliniyor. Çok tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Bu türe benzeyen başka türler de var. Maalesef bunları ayırt ermesi çok zordur. Birbirlerine çok benzediği için de zararlı olup olmadığını kestiremiyorsunuz. Birbirine çok benzediği için de karıştırılıyor. Bölgemizde ve ülkemizde ölümlerin nedenleri bu mantardan meydana geliyor." (DHA)