Gündem

Okuma yazma bilmeyen yabancı uyruklulara kopya ile ehliyet aldıran çete çökertildi

görsel temsilidir

18 Mart 2024 09:44

Okuma yazma bilmeyen Türk ve özellikle Suriye uyrukluların, kopya ile ehliyet almalarını sağladıkları tespit edilen çete üyeleri hakkında dava açıldı. Çete yöneticileri hakkında 900 yıla kadar hapis cezası istendi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, 2021 yılından, ehliyet sınavlarından kopya çekildiği, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla emniyete çok sayıda ihbar yapıldı. Bunun üzerine harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatarak, ihbarlarda isimleri belirtilen şüphelilerin telefonlarını dinlemeye aldı. Adem S. liderliğindeki çeteye ulaşıldı. Çetenin, başta Ankara olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilde yapılan ehliyet sınavlarına giren okuma yazma ve Türkçe bilmeyen özellikle Suriye uyruklu vatandaşlar ile bazı Türk vatandaşların kopya ile ehliyet almalarını sağladıkları tespit edildi. Savcılık, aralarında Suriye uyruklu kişilerinde bulunduğu 194 şüpheli hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

İddianamede çete yöneticileri 17 kişi için 900 yıla kadar hapis cezası istenirken, çete üyeleri ve kopya ile ehliyet sahibi olan şüpheliler için de çeşitli sürelerde hapis cezası istendi. İddianame çetenin gerçekleştirdiği 154 kopya eylemi bütün detaylarıyla anlatıldı.

İddianamede, şüphelilerin ailece bu şekilde haksız kazanç sağlayarak bu işi meslek haline getirdikleri, bu şekilde birçok suç kayıtlarının bulunduğu, birçok kez yakalanmalarına rağmen vazgeçmeyerek hâlâ suç işlemeye devam ettikleri anlatıldı.