Gündem

Lisede ‘ayet’ ve ‘hadisli’ veli toplantısı davetiyesi

Davetiyeye tepki gösteren Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş , "Dini İslam olmayan öğrencilerin din özgürlüğü sınırlarının aşıldı" açıklamasını yaptı

25 Kasım 2022 17:35

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Gaziler Anadolu Lisesi'nde veliler okuldaki toplantıya sure ve hadisli davetiyeler ile çağrıldı. Davetiyeye tepki gösteren Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş , "Dini İslam olmayan öğrencilerin din özgürlüğü sınırlarının aşıldı" açıklamasını yaptı.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Gaziler Anadolu Lisesi'nde veliler, yarın yapılacak toplantıya Tahrim Suresi 6. Ayeti  "Ey iman edenler, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendinizi ve ailenizi koruyun" ile "Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz" hadisini yer aldığı davetiyelerle çağırıldı.

halktv.com.tr'den Eda Narin'in haberine göre , okul müdürü İbrahim Hayrullah Erdem imzasının bulunduğu davetiyelerde sure ve hadisin ardından veliler "Öğrencinizin eğitim-öğretim durumunu görüşmek üzere 26 Kasım 2022 Cumartesi günü 13.00'de yapacağımız veli toplantısına sizleri bekliyoruz. Katılmanızı ve gerekli duyarlılığı göstermenizi rica ederim" ifadeleriyle toplantıya çağrıldı.

Hadisli davetiyeye ilişkin bilgi veren okul idaresine yakın bir kaynak, müdür İbrahim Hayrullah Erdem'in davetiyeyi 'ciddi ve caydırıcı' olması amacıyla yaptığını belirtti. Kaynak, okul idaresinin öğrencilerin; veli toplantısı davetiyelerinde sure ve hadis olursa 'yere atmayacağı düşüncesiyle hareket ettiğini' öne sürdü. "Okul idaresinin aklına Müslüman olmayan öğrenciler gelmedi mi?" sorusuna ise, "Müdürün aklına gayrimüslim öğrencilerin olacağı gelmedi" cevabını verdi.

Hadisli davetiyeleri değerlendiren Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, son yıllarda idari kadro, yöneticiler ve toplumun muhafazakarlaşmasıyla bu tarz uygulamalara rastladıklarını belirterek, "Okullarda da bu tarz yazılar görmek mümkün. Okul duvarlarında dini motifler görebilirsiniz. Sadece imam hatiplerde değil diğer okullarda da böyle yazılar olabiliyor. Okul müdürleri kendi inisiyatifleriyle yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Bilimsel, laik ve evrensel değerlerle eğitim veren okullarda sadece dini motiflere vurgu yapılması doğru değil" diyen Güneş, şunları söyledi:

"Diyarbakır, Ermenilerin de yoğun yaşadığı bir şehirken halen de gayrimüslim öğrenciler var. Anayasa'da da din, inanç özgürlüğü var. Bu uygulamayla bu özgürlüğün de aşıldığı görülüyor. Dini İslam olmayan öğrencilerin din özgürlüğü sınırlarının aşıldığını söyleyebiliriz."