Dünya

Ohio özel seçimi, eyalette kürtaj haklarının geleceğini belirleyebilir

08 Ağustos 2023 15:00

T24 Dış Haberler

ABD'de Ohio seçmeni, Kasım ayında yapılacak oylama ile eyalet çapında kürtaj haklarını da koruyacak eyalet anayasa değişikliklerinin geçirilmesinin zorlaştırıp zorlaştırılmayacağına salı günü ayrıca yapılacak özel bir seçimde karar verecek.

Cumhuriyetçilerin desteklediği anayasal önlem, bir değişikliği onaylama barajını oyların %50'sinden %60'ına çıkarırken, aynı zamanda değişikliklerin sandıkta yer alması için daha katı standartlar uygulayacak.

Salı günü seçimdeki değişiklikler kabul edilirse, seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun, kürtaj haklarını eyalet anayasasına dahil etmeyi amaçlayan Kasım ayında yapılacak bir referandumu da onaylaması gerekecek.

Anketler, kürtaj değişikliğini destekleyen seçmenlerin yüzdesinin %60'ın biraz altında olduğunu ortaya çıkardı. 

Salı günü planlanan seçim, ABD Yüksek Mahkemesinin ülke çapında bir hakkı ortadan kaldırmasından  uzun bir süre sonra eyalet çapındaki son savaş olarak görülüyor.

Her ikisi de son derece muhafazakar eyaletler olan Kansas ve Kentucky'deki seçmenler, geçen yıl eyalet anayasalarının kürtaj haklarını korumadığını ilan ederek reddetmişlerdi. 

Ohio'da erken seçime katılım, Ağustos özel seçimleri için olağanüstü yüksek olduğu bildirildi.

Hafta sonu bazı oy kullanma yerlerinde uzun kuyruklar oluşurken, Ohio dışişleri bakanlığı Cuma günü itibariyle 575 binden fazla erken oy sayıldığını duyurdu. 

Cumhuriyetçi Vali Mike DeWine, 2019 yılında Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından yürürlüğe giren altı haftalık kürtaj yasağını yasalaştırmıştı. Yasak, kürtaj kliniklerinden gelen itirazın ardından Eylül ayında askıya alındı; Ohio Yüksek Mahkemesi davayı karara bağlamayı kabul etti.

Kürtaj haklarına karşı çıkanlar, reşit olmayanların ebeveyn izni olmadan kürtaj olmasına izin vereceğini iddia ederek Kasım referandumunu "aşırı" olarak nitelendirirken, destekleyenler değişikliğin yaş ve ebeveyn rızası ile ilgili bir tehdit oluşturmadığını belirtti.