Gündem

Öğrenciler, KYK'da yaşadıkları sorunları anlatıyor: Yanık kablo kokusu, çekmeyen internet, çiğ etler

"Zeren Ertaş sizin kız kardeşiniz mi, neyi savunuyorsunuz?"

04 Aralık 2023 10:37

Aydın'da, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda yaşanan asansör faciasında Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından KYK'da yaşanan sorunlar tekrar gündem oldu. Ailelerinin yanlarından ayrılarak başka şehirlere okumaya gelen üniversiteliler için en uygun seçenek KYK yurtları oluyor ancak binlerce üniversiteliyi barındıran KYK'larda öğrenciler, çekmeyen internetlerden, çiğ çıkan yemeklerden ve güç yaşam koşullarından şikâyetçi.

Beşiktaş Kız KYK Yurdu'nda kalan 19 yaşındaki A.S. T24'e yaptığı açıklamada, yurtlarının yeni açıldığını ve hiçbir şeyin tam yerinde olmadığını anlattı. A.S. "Klozet bile yerinden oynuyor, çamaşırhaneler yeterli değil, 3 bin kişi yaşıyoruz bu yurtta. Duş aldığımız zaman su odanın içine taşıyor" dedi.

İnternetin çekmediğini belirten A.S., "Hiçbir şekilde ödev yapamıyoruz. Diğer KYK'larda kalan arkadaşlarımla da konuştuğumda genel bir internet sorunu var" ifadelerini kullandı.

Yurtlarındaki yemek sorunlarına da dikkati çeken A.S., "Yemeklerde de çok sorun yaşıyoruz . Mesela etler çiğ. Kişi sayısına uygun yemek verildiğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.

"Zeren Ertaş sizin kız kardeşiniz mi, neyi savunuyorsunuz?"

Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesine sebep olan asansör faciasının ardından eylem yaptıklarını  söyleyen A.S., yurt yetkilileri tarafından tepki gördüklerini iddia etti. A.S., diğer öğrencilerle birlikte yaşadıklarını, "Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından yurdun bahçesinde eylem yaptık. O sırada yetkililer gelip bize, 'O kız sizin kardeşiniz mi, neyi savunuyorsunuz?' dediler. Yurt içinde başlayan protesto Beşiktaş Meydanı'na indi. Daha sonra Beşiktaş Meydan'a inen arkadaşlarımız geri döndü ancak yurda alınmadılar. Biz tepki gösterdikten sonra alındılar. Burada yetkililer öğrencileri ciddiye almıyorlar" diye anlattı.

Söz konusu iddiaları yetkililere sormak üzere gittiğimiz Beşiktaş Kız KYK yurdundan "kamu personeli" oldukları gerekçesiyle bir yanıt alamadık. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı İstanbul İl Müdürlüğü de iddialara bir yanıt veremeyeceklerini ancak, yazılı bir şekilde dilekçe ile taraflarına yazmamız gerektiğini belirtti.

A.S, "Yurdun daha yaşanılabilir olması için nasıl olmasını isterdin" sorusuna, "Her şeyin bir düzen içerisinde olmasını istiyoruz, çok bir şey istemiyoruz aslında" şeklinde yanıt verdi.

"Final haftasında elektrikler kesildiği için başka yerlerde kalmak zorunda kaldık"

Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan 23 yaşındaki öğrenci H.Y. de en büyük sıkıntılarının ani su ve elektrik kesintisi olduğunu söyledi. H.Y., "Çok fazla internet sıkıntısı var. Ödev yapmamıza engel oluyor. Hatta geçen sene final haftasında internet kesildi. 2-3 gün boyunca hepimiz internet bulmak için başka başka yerlerde kalmak zorunda kaldık. Kesinlikle ani elektrik, su, internet kesintileri ayarlanmalı. Çünkü salgın hastalıklar vb. şeyler yurtlarda daha hızlı yayılabiliyor" dedi.

"Sesimizin halka gitmesini istemediler"

Zeren Ertaş'ın ölümünden sonra kendi yurtlarında öğrencilerin eylem yapmak istediklerini belirten H.Y, "Protesto yurdun içinde başladı. Ancak saatin 21.00 olmasına rağmen polis ve yetkililer yurdun dışına çıkmamıza izin vermedi. Bizi yurdun içinde tutmaya çalıştılar. Sesimizin halka gitmesini istemediler. Yurdun dışına pankart asmıştık indirdiler" şeklinde konuştu.

"Odamıza yanık kablo kokusu geliyor"

Kütahya'da Molla Fenari KYK Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan D.E de yurtlarının sanayi bölgesinde olduğunu bu yüzden duman, ses gibi faktörlerden çok rahatsızlık duyduklarını belirtti.

D.E. "Sanayi bölgesinde yurdun olması hayat konforunu çok düşürüyor. Sabah, sanayiden gelen gürültü ve duman, yanık kablo kokusu ile uyanıyoruz. Bu durum tabii bizi kötü etkiliyor" dedi.

"Yurdun interneti çekmiyor, paket satın almak zorunda kalıyorum"

Yurtlarında en büyük sorunlardan birinin internet sorunu olduğunu söyleyen D.E., "İnternet çekmiyor, çekse bile sürekli kesiliyor. Başka yurtlarda kalan arkadaşlarımın da aynı sorunu yaşadıklarını duyuyorum. Bu genel bir sorun sanırım" ifadelerini kullandı.

4 kişilik odada kaldığını belirten D.E., "Ama ayakta duracak yer bile yok diyebilirim. Üstelik 3 tane çalışma masası var" diye sitem etti.

"İlgileneceğiz dediler ama geri dönüş olmadı"

Bir diğer sorunun da yemekler olduğunu söyleyen D.E., "Özellikle et yemekleri yenmeyecek halde oluyor. Öğrenci sayısına göre yemekleri getirdiklerini söylüyorlar ama genelde erken bitiyor. Yetersiz olduğunu düşünüyorum, porsiyonlar da oldukça küçük" şeklinde konuştu.

KYK'larda yaşadıkları sorunlardan bahseden öğrenciler, çözüm için yetkililerin seslerini duymasını istiyor.

Editörün notu: Öğrencilerin isimlerinin baş harfleri, gizlilik isteği üzerine değiştirilmiştir.