Gündem

ODTÜ mezuniyet töreninde Bozkurt işaretine tepki gösteren öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı

30 Eylül 2023 23:36

ODTÜ 2023 yılı mezuniyet töreninde Fırat Çakıroğlu’nun fotoğrafını taşıyarak, bozkurt işareti yapan kişiye tepki gösteren öğrenci Yusuf Varlı hakkında soruşturma açıldı.
 
Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 26 Temmuz'da Devrim Stadyumu’nda yapılan 2023 yılı mezuniyet töreninde, 2015 yılında karşıt görüşlü öğrencilerin kavgasında öldürülen ülkü ocaklarından sorumlu Fırat Çakıroğlu’nun posterini taşıyan bir grubun bozkurt işareti yapmasına tepki gösteren Yusuf Varlı hakkında rektörlük tarafından disiplin soruşturması açıldı.
 
Varlı’ya tebliğ edilen soruşturma evrağında; “Mezuniyet törenin Mühendislik Fakültesi’nin geçişi esnasında mezun bir öğrencinin bozkurt işareti ile fotoğraf çekmesi ve Ege Üniversitesi’nde hayatını kaybeden Fırat Çakıroğlu’nun resmi ile alana geçiş yapmak istemesi üzerine bölgede bekleyen karşıt görüşlü öğrenciler tarafından yumruklu saldırıda bulunulması, mezun yakınlarının da olaya müdahil olmasıyla birlikte yumruklaşmaların yaşanması iddiasıyla ilgili olarak rektörlük makamı tarafından disiplin soruşturması başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.
 
ODTÜ Rektörlüğü, 2023 mezuniyet töreni öncesi kendi sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türk ve okul bayrağı dışında hiçbir bayrak, yazılı pankart ve dövizin tören alanına alınmayacağını ve yasakladığını duyurmuştu.

"Bozkurt işaretine tepki gösterdiğim için hakkımda soruşturma başlatılmış"

Hakkında açılan soruşturmaya tepki gösteren Varlı, 4 Ekim’de sözlü savunma için çağrıldığını söyledi.
 
Varlı, “Mezuniyet töreninde bir grup öğrenci ırkçı söylemler ve bozkurt işareti yaparak, mezuniyet alanına girişi yapmak istedi. Rektörlük tarafından başka slogan ve flama taşınması yasak olmasına rağmen alanda bulunan güvenlik görevlileri hiçbir müdahalede bulunmadı. Bende bu duruma tepki göstererek, ‘siyasi ve ırkçı hareketler yapamazsınız’ dedim. Bu şekilde tepki gösterdim. Kendileriyle tartıştım ve beni alandan çıkardılar. Bozkurt işaretine tepki gösterdiğim için hakkımda soruşturma başlatılmış” dedi.