Çevre

Ocak ayında iki işçi hayatını kaybetmişti: Akkuyu’da dördüncü menenjit vakası

Vakalara karşı önlem çağrısında bulunuldu

08 Şubat 2024 16:45

İSİG Meclisi’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre ocak ayında menenjit rahatsızlığı nedeniyle iki işçinin öldüğü Akkuyu Nükleer Santral inşaatında dördüncü menenjit vakası tespit edildi. İSİG Meclisi, sosyal medya paylaşımında inşaat sahasının denetime açılmasını talep ederken menenjit hastalığının ne olduğuna ve alınması gereken önlemlere ilişkin bilgilendirme yaptı.

Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 11 Ocak’ta 22 yaşındaki Muhittin Oral ve 14 Ocak’ta da 26 yaşındaki Mustafa Avşar, menenjit rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin bu ölümler üzerine yaptığı yazılı açıklamasında sosyal medyadaki iddialar üzerine açıklama yapma gereği görüldüğü, tüm önlemlerin alınarak denetimlerin yapıldığı ifade edildi. İSİG Meclisi, yapılan açıklamalara karşı önlemlerin alınmadığını ve dördüncü menenjit vakasının yaşandığını belirterek inşaat sahasının denetime açılmasını talep etti.

"Gereken önlemler alınmalı"

İSİG Meclisi, menenjit rahatsızlığının ne olduğunu ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Meningokok olarak da bilinen "Neisseria Meningitidis" adlı bakterinin neden olduğu hastalıklara meningokok hastalığı denir. Tedavi edilmeyen hastalarda ölüm oranı yüzde 50'ye kadar çıkabilir. Tedavi edilen hastaların ise rutin olarak takip edilmesi gereklidir. Zira yüzde 10-20 kişide kalıcı beyin hasarı, sağırlık, başka sinir sistemi hasarları, böbrek hasarı, uzuv kayıpları gibi sakatlıklar oluşabilir.

İşyerlerinde hastalıktan korunmak için meningokok aşısı, izolasyon ve temas önlemleri büyük önem taşımaktadır. Akkuyu Nükleer Santralı'nda hastalığın yayılmasının önlenmesi için hem işyeri bazında hem de tüm temaslıları kapsayacak biçimde şehir bazında önlem alınmalı (memleketine gidenlerin temaslıları dahil), kamuoyu hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından eksiksiz olarak bilgilendirilmelidir.”