Ekonomi

Nuray Babacan: Orta Vadeli Program'da kamuda kemer sıkılacak

30 Ağustos 2023 09:57

Gazete Penceri yazarı Nuray Babacan, kulis bilgilerini aktardığı yazısında eylülde açıklanacak Orta Vadeli Program'da (OVP) kamuya kemer sıkma önlemlerinin getirileceğini aktardı.

Babacan, mayısta yapılan seçimlerin ardından kurulan yeni ekonomi yönetiminin beklenildiği kadar hızlı adımlar atamadığını belirttikten sonra ekonomik krizden çıkış için yeni kararlar almaya hazırlandığını kaydetti.

Ekonomi yönetiminin özel sektöre güvence vermeye çalıştığına dikkati çeken Babacan, "Yapılan toplantılarda, özel sektörden, 'Cari açığı azaltıcı, döviz kazandırıcı, katma değeri yüksek üretimi destekleyen mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı yeni yatırım alanları konusunda' öneriler istendiği öğrenildi. Toplantılarda, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yasal düzenlemelerle ilgili taleplerini de iletmeleri istendi.

Özellikle ara malların yerlileşmesi konusunda yıllardan beri dile getirilen bir türlü atılmayan adım konusunda yeni teşviklerin gündeme gelebileceği iddia edildi. Eylül ayı sonunda yatırım teşvikleri ile ilgili bir eylem planı açıklanacak. Meclis açıldığında da yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni yasal düzenlemelerin gündeme geleceği öne sürüldü" ifadelerini kullandı.

"Kamu harcamalarında daha fazla tasarrufa gidilecek"

Babacan, OVP ile ilgili şunları belirtti:

"Verilen bilgiye göre, bir başka adım da yeni Orta Vadeli Plan’da görülecek. Kamu harcamalarında daha fazla tasarrufa gidileceği, eylül ayında açıklanacak OVP’de daha fazla kamu harcaması kesintisinin görüleceği ifade ediliyor. Kamu kesiminde sıkı mali disiplin için hala çalışıldığı, radikal kesintilerin gündeme gelebileceği, 3 yıllık yeni bir yol haritasının planlandığı aktarıldı. Kurumların zorunlu olmayan tüm harcamaların engelleneceği, ihaleler ve DMO üzerinden yapılan alımların da bu çerçevede incelemede olduğu ifade ediliyor."