Dünya

Norfolklu kadın, İstanbul'da 'Brezilya popo büyütme ameliyatı' sırasında hayatını kaybetmişti: Birleşik Krallık yetkilileri, görüşme için Türkiye'ye geliyor

21 Kasım 2023 12:37

T24 Dış Haberler

Türkiye'de 2019 yılında 'Brezilya poposu ameliyatı' sırasında bir Britanyalı kadının hayatını kaybetmesinin ardından Türk ve Birleşik Krallık yetkililerinin bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

The Guardian'ın aktardığına göre 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında popo büyütme ameliyatı olmak için Norfolk'tan İstanbul'daki Medicana hastanesine geldi ve ameliyat günü hastanede hayatını kaybetti. Ameliyat için vücudun başka bölgelerinden alınan yağ, kalça bölgesine enjekte ediliyor. 

Britanya'da adli tabip, Kerr'in ameliyatın riskleri ve ölüm oranı konusunda yeterince bilgilendirilmediği sonucuna varmıştı.

Norfolk'ta Kıdemli Adli Tabip olarak görev yapan Jacqueline Lake, Sağlık Bakanlığı'na kozmetik ameliyat için yurtdışına gidenler konusundaki endişelerini yazılı biçimde bildirdi. 

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Maria Caulfield, Lake'e verdiği yazılı cevapta Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'ye giderek mevkidaşlarıyla görüşeceğini bildirdi.

BBC'nin yayımladığı mektuba göre Caulfield, "Amaç, düzenleyici çerçeveyi ve Birleşik Krallık vatandaşlarına yönelik mevcut korumaları tartışmak ve gelecekte hastalara yönelik riskleri azaltmak için Birleşik Krallık ve Türk yetkililerin birlikte çalışması gereken somut alanları belirlemektir" dedi.

Caulfield, ''Özellikle Türkiye'de ön değerlendirme sorularının eksikliğine dair değerlendirmenizi not aldım'' ifadelerini kullandı.

Lake, Kerr'in damarına yağ enjekte edildiği ve bunun pulmoner arterini bloke ettiği sonucuna varmıştı.

Hastaneden açıklama: Yalnızca ameliyathane ve personel temin ettik

Medicana Hastanesi, Kerr'in hayatını kaybetmesine ilişkin iddialarla ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada, "Anılan hasta ile ilgili operasyon doğrudan hastanemiz hekimleri tarafından gerçekleştirilmemiş, ameliyatın gerçekleştirildiği tarihte ziyaretçi doktor olan Dr. Yakup Duman, hastanın takibi ve operasyonunu gerçekleştirmek için hastanemizi tercih etmiştir" denilerek hastanenin operasyonla ilgili yalnızca ameliyathane ve personel temini sağladığı aktarıldı. 

Ziyaretçi doktor Duman'a operasyon öncesinde tüm risk ve komplikasyonların açıklandığı belirtilen açıklamada, "Anılan hasta, ölüm sebebi olan emboli riski de dahil olmak üzere tüm bu risk ve komplikasyonların detaylı olarak yer aldığı onam formlarını yazılı olarak kabul ederek imzalamış ve sonrasında operasyona alınmıştır" denildi. 

Operasyon sonucunda Kerr'e ve doktoruna bilgisi verilen komplikasyonların gerçekleştiği söylenen açıklamada, "Melissa Kerr isimli hastaya hastanemizde uygulanan tüm işlemler tıp standartlarına ve literatürüne uygun olarak ve operasyonun olası riskleri konusunda tam ve eksiksiz olarak bilgilendirilip kendisinin onayları alınarak, gerçekleştirilmiş olup şirketimize bu konuda kusur atfedilmesi mümkün değildir" ifadelerine yer ver verildi. 

Ayrıca Medicana Hastanesi'ne yönelik olayla ilgili herhangi bir dava açılmadığı da hatırlatıldı.