Gündem

‘Nitelikli’ okulların yarısı imam hatip ve meslek lisesi

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Liseye Geçiş Sınavı’na ilişkin kılavuzu ve yönergeyi yayımladı

05 Nisan 2019 11:16

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Liseye Geçiş Sınavı’na ilişkin kılavuzu ve yönergeyi yayımladı. Kılavuzda ‘nitelikli’ tarif edilen okulların büyük bölümünün meslek ve imam hatip liselerinden oluştuğu görüldü. Sınavla öğrenci alacak bin 526 lisenin 855’i Anadolu imam hatip ve meslek liselerinden oluştu.

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’nin haberine göre, MEB’in Liseye Geçiş Sınavı’na ilişkin kılavuzunda, en çok tercih edilen üç okul türü için 86 bin 110 kontenjan ayrılırken imam hatip ve meslek liselerine 53 bin kontenjan ayrıldı. Sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 367’den bin 531’e çıktı. LGS puanıyla öğrenci alacak liselerin sayısı geçen yıla göre artarken öğrencilerin akademik eğitim veren lise talebine yönelik bu yıl da tatmin edici bir adım atılmadı. Özel program ve proje uygulayan okul kapsamına alınan meslek liseleri, sınavla öğrenci alan okulların arasına girdi. ‘Nitelikli’ olarak tarif edilen Sınavla öğrenci alacak bin 526 lise belirlendi. Toplam kontenjanları 139 bin 120 olan bu okulların 855’i Anadolu imam hatip ve meslek liselerinden oluştu. Anadolu liselerinin kontenjanı ise geçen yıla oranla sadece 7 bin 570 artırıldı. Sınavla öğrenci alacak 266 Anadolu lisesinin toplam kontenjanı 42 bin 100 oldu.

"334 imam hatip lisesi, sınavla öğrenci alacak okulların arasına yazıldı"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Gözbebeği olacak” dediği meslek liseleri sınavla öğrenci alacak okullar arasında ağırlığını korudu. Buna göre, 2018 LGS’de 450 olan Anadolu ve mesleki teknik lisesi sayısı bu yıl 516’ya ulaştı. Sınavla öğrenci alacak Anadolu imam hatip liselerinin sayısı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fazlalığıyla dikkat çekti. Toplam kontenjanı 28 bin 650 olan 334 imam hatip lisesi, sınavla öğrenci alacak okulların arasına yazıldı. Hafızlık projesi yürüten 180 kontenjanlı beş imam hatip lisesi de kılavuzda yer aldı.

2018 LGS’de tartışmalara neden olan, “Yaşı küçük olana öncelik” kriterinden bu yıl vazgeçildi. Puanı eşit olan iki öğrencinin aynı okulu tercih etmesi durumunda yaşı küçük olana öncelik verilmesi uygulamasından geri adım atan MEB, kriteri kılavuzdan çıkardı. Sınavsız yerleştirme kriterlerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Yaş kriterinden vazgeçilmesinin olumlu olduğunu söyleyen Eğitim Uzmanı Pervin Kaplan, “Geçen yıl bu kriteri çok eleştirmiştik. Vazgeçilmesi sevindirici oldu” dedi. Kaplan, geneldeki artışın özellikle meslek liselerinden kaynaklandığını belirtti, “Aileler sınavla öğrenci alacak liselerin artırılmasını isterken MEB sınavsız modele geçiş kapsamında bu sayıyı azaltmak istiyor” diye konuştu.