Gündem

Nihal Bengisu Karaca'dan Danıştay kararına tepki gösterenlere: Bu hadise gösterdi ki bazıları bitmeyen OHAL istiyorlar

Karaca, FETÖ'den ihraç edilen hâkimler ve savcıları göreve iade eden Danıştay hakkında kaleme aldığı yazıda, gelen eleştirilerin "hukuksuzluğu" savunduğunu belirtti

21 Şubat 2024 14:15

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Danıştay 5.Dairesi'nin FETÖ'den ihraç edilen 414 hâkim ve savcının göreve iade edilmesine ilişkin olarak, "Bu hadise gösterdi ki bazıları bitmeyen OHAL istiyorlar. OHAL döneminde ihraç kararları için yargı denetimi yoktu." ifadelerini kullandı. 

Danıştay, FETÖ ile irtibat ve iltisakları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen hâkimler ve savcılardan 5 bin 112'sinin dava açtığını, 3 bin 799 davada ret, 435 davada ise işlemin iptaline karar verildiğini, bunlara ilişkin temyiz başvurularının da 3 bin 448'inin karara bağlandığını duyurdu. Hakkında göreve iade kararı vermesinin ardından iktidar tarafından gösterilen tepkileri değerlendiren bir Danıştay üyesi, baskı ve tehdit altında olduklarını söyledi.

Nihal Bengisu Karaca, Danıştay 5.Dairesi üyelerinin haksızlığa uğradığını düşündüklerini ve kendisinin de buna katıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"İdari yargının kanunlarla belirlenmiş bir görev alanı var. Buna göre idari yargı, idarenin işlem ve eylemlerine karşı vatandaşın hak arama merciidir. İdarenin işlem ve eylemlerinin yargısal denetime tabii olması da, bu denetim sonucu verilen yargı kararlarına bağlılık da hukuk devleti olmanın gereğidir.

Danıştay on binlerce kişinin davasını nihai inceleme merci. 5. Daire de yargıçlar ve belirli düzeydeki memurlar için ilk derece, diğer memurlar için temyiz makamı. Hakkında bir delil, bir belge, bir kanıt irâd edilmemiş kişilerin dosyalarıyla ilgili ne yapacaktı 5. Daire? “Delil yok, birilerinin bu kişi FETÖ'cüdür demesi dışında bir şey yok, ama ben yine de iptal kararı vermeyeyim, göreve iade vermeyeyim, başım yanmasın. Neme lazım” mı diyecekti?

Üst mahkemelerden yüksek yargıdan beklentiniz bu ise o zaman herkese geçmiş olsun. Çünkü o ihtimalde siz hukuksuz devlet seviyorsunuz demektir. “Yargıya ne gerek var yaa, nasılsa halk cezasını verir” yollu “baskın basanındır taşkın taşanındır” stayla “sokak adaleti” istiyorsunuz demektir. O milyonlarca TL. yığdığınız Osmanlı konseptli fesli sultanlı düğünlerinizi yaparken alttan alta aslında vatandaş olmayı kaldıramıyor tebâ gibi yaşamayı, arada bir de meydanlardan devletlulara seslenerek kelle istemeyi falan özlüyorsunuz demektir.  En önemlisi de açıkça hukuk devletinden rahatsız oluyorsunuz demektir.

Yedi yıldır on binlerce dava dosyası ile uğraşan liyakatli vatansever üstelik milliyetçi bir başkan tarafından idare edilen bir yüksek yargı makamını, Danıştay 5. Daire'yi bu derece itibarsızlaştırmak ve hedef göstermek olacak iş mi? Kimse yediği kazığı unutmuş değil, kimse o darbe girişimini affetmiş değil ama kurunun yanında yanan yaşlar için sekiz yıl geç kalmış adalete bile itiraz etmek, sahiden anlaşılır bir şey değil. En başta bu, insanlık değil."

Yazının tamamını okumak için tıklayın 


TIKLAYIN - Üst düzey Danıştay üyesi: Baskı ve tehdit altındayız

TIKLAYIN - Danıştay'dan FETÖ nedeniyle ihraç edilen hakim ve savcıların davalarıyla ilgili açıklama