Gündem

New York Times muhabirleri, Hatay'dan izlenimlerini yazdı: İnsanlar bulabildikleri yerde yatıyor; "Çadır beklerken sandalyede öleceğiz"

10 Şubat 2023 08:55

T24 Dış Haberler

New York Times muhabirleri, pazartesi meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en ağır etkilenen bölgelerden olan Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'dan izlenimlerini yazarken, insanların bulabildikleri yerde yattığını ifade etti. 

İzlenimi kaleme alan Vivian Yee ve Nimet Kıraç, Antakya'da depremzedelerin sokaklarda uyumak durumunda kaldığını aktardı. Gazeteciler, soğuk havanın depremzedeleri ne kadar zorladığına dikkati çekti.

İnsanların depremlerle birlikte, "evlerini, eşyalarını, anılarını ve hatta Hatay'daki geleceklerini" kaybettiğini belirten muhabirler, birçok kişinin sıcak kalmak için çöp yaktığını bildirdi.

52 yaşındaki Saba Yiğit, "Elektrik yok, su yok ve tuvalet yok" dedi. Yiğit'in depremden bu yana üstü kapalı bir pazarda kaldığı belirtildi. 

Muhabirleri depremde evlerini kaybetmeyen kişilerin de bir artçının ayakta kalan binaları yıkabileceğinden korktuğunu, bu sebeple tuvaleti kullanmak için evlerine girmediğini vurguladı.

"Geceleri sırayla arabada uyuyoruz"

70 yaşındaki Sabriye Karaoğlan, "Çadır beklerken sandalyede öleceğiz" dedi. Muhabirler, Karaoğlan'ın çok ince bir battaniyeye sarınmış şekilde soğuk havada kamp sandalyesinde oturduğunu, aile üyelerinin geceleri sırayla arabada uyuduğunu aktardı.

"Tüm anılarımı kaybettim" 

Bölgenin en tanınan otellerinden Savon'un sahibi 41 yaşındaki Kazım Kuseyri, "Antakya diye bir yer kalmadı" dedi. 

Aile yakınları, çalışanları ve onların yakınlarıyla otelin avlusunda kalan Kuseyri, "Tüm arkadaşlarımı, arkadaşlarımla yiyip içtiğim binaları ve tüm anılarımı kaybettim. Artık Hatay'da yaşamamın bir anlamı yok. Çünkü geriye bir şey kalmadı" diye konuştu.