Dünya

Netanyahu 7 Ekim'deki Hamas saldırısıyla ilgili askeri istihbarat ve Shin Bet'i suçladığı tweetini sildi; özür diledi

Netanyahu, Hamas'ın İsrail'e karşı bir savaş başlatma niyetine dair hiçbir uyarı almadığını iddia etmiş ve İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıyı öngörememesinden dolayı Askeri İstihbarat ve Shin Bet güvenlik servisi başkanları Aharon Haliva ve Ronen Bar'a atıfta bulunarak- savunma kurumunu suçlamıştı

29 Ekim 2023 13:19

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki Hamas saldırısından önce kendisine hatalı değerlendirmeler ilettiğini iddia ettiği savunma ve istihbarat kurumlarını suçladığı sosyal medya paylaşımını sildi ve özür diledi. Netanyahu, "Söylediğim şeyler söylenmemeliydi ve bunun için özür dilerim" dedi. 

Cumartesi gecesi yaptığı paylaşımda Netanyahu, Hamas'ın İsrail'e karşı bir savaş başlatma niyetine dair hiçbir uyarı almadığını iddia etmiş ve İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıyı öngörememesinden dolayı Askeri İstihbarat ve Shin Bet güvenlik servisi başkanları Aharon Haliva ve Ronen Bar'a atıfta bulunarak- savunma kurumunu suçlamıştı.

Netanyahu'nun sildiği tweeti.

Başbakanlık hesabından yapılan paylaşımda "Başbakan Netanyahu hiçbir koşulda ve hiçbir aşamada Hamas'ın savaşa girme niyetinde olduğu konusunda uyarılmadı" denilmişti. 

Başbakanlık açıklamasında ayrıca "MI ve Shin Bet başkanları da dahil olmak üzere tüm savunma yetkilileri Hamas'ın caydırıldığına ve uzlaşma arayışında olduğuna inanıyordu. Savaşın patlak vermesine kadar tüm savunma yetkilileri ve istihbarat camiası tarafından başbakana ve kabineye defalarca sunulan değerlendirme buydu" ifadeleri kullanılmıştı.

Bennu Gantz: Liderlik sorumluluk göstermeyi gerektirir

Bakan ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ise bugün yaptığı açıklamada başbakanın "dün geceki sözlerini geri çekmesi ve bu konuyla ilgilenmeyi bırakması gerektiğini" söyledi.

Gantz, "Liderlik sorumluluk göstermeyi gerektirir. Bunun dışındaki her türlü söz ya da eylem ulusun direncine ve gücüne zarar verir" dedi. Benny Gantz, savunma kurumuna hitaben de şunları söyledi:

"Hepimiz sizin yanınızdayız ve hepimizin arkasındayız. Tüm İsrail toplumu bu yükü taşıyor. Ne başınızı kaldırın ne de arkanıza bakın - görevinize devam edin"

Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Gantz ile birlikte düzenlediği ve başbakanın savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk kez medyanın sorularını yanıtladığı basın toplantısında "Savaştan sonra herkes zor sorulara cevap vermek zorunda kalacak. Buna ben de dahilim. Şu anda benim görevim ülkeyi kurtarmak. Bu korkunç bir başarısızlıktı. Her şey derinlemesine araştırılacak, söz veriyorum. Çevrilmemiş tek bir taş bile bırakılmayacak" ifadelerini kullandı. 

Tweeti sildi, özür diledi

Netanyahu, İsrail güvenlik kurumlarını suçladığı tweeti sildi ve özür diledi. Başbakan, "Ben hatalıydım. Söylediğim şeyler söylenmemeliydi ve bunun için özür dilerim. Güvenlik birimlerinin tüm başkanlarına tam destek veriyorum" ifadelerini kullandı.