Dünya

Nepal'de bir köyde yüzlerce kişi kandırıldı, köylüler böbreklerini satmaya zorlandı

03 Nisan 2024 11:18

T24 Dış Haberler

Nepal'de Katmandu ile Lukla'nın ortasında yer alan Hokse köyde, uluslararası bir organ kaçakçılığının mağduru olduklarını söyleyen köylüler, böbreklerini satmak için kandırıldıklarını öne sürdü. 

Organ kaçakçılarının dünyanın dört bir yanındaki kırsal bölgelerdeki yoksul insanları hedef aldığı biliniyor. Araştırmacılar, köydeki hemen hemen her yetişkinin böbreklerinden birini para karşılığında sattığını doğruladı. 

Nepal'de, zengin yabancı müşterileri temsil eden komisyoncular genellikle potansiyel vericilerle arkadaş olarak büyük ödemeler vaadiyle, sağlık riskleri hakkında yalanlarla ve böbreklerinin yeniden büyüyeceğine dair yalan iddialarla köylüleri böbreklerini satmaya zorluyor. 

2015 yılında yapılan bir araştırma, 300'den fazla Hokse köylüsünün böbreklerini 160 sterlin gibi bir fiyata sattığını ortaya çıkardı. Mağdurların çoğu, Nepal ile çok yakın bir sınırı paylaşan ve en yakın müşterilerin çoğunun bulunduğu Hindistan'a kaçırıldı.

Hokse'de yaşayan köylüler, riskler hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra organlarını satmaktan vazgeçtiklerini ancak yine de kaçırıldıklarını ve böbreklerini vermeye zorlandıklarını anlattı. 

Raporlar, böbreğini satan köylülerin bu ülkede kavurucu sıcakta ve zorlu koşullar altında çalıştıkları için böbrek yetmezliğine karşı özellikle savunmasız olduklarını gösterdi. 

Yoksulluk, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerinde iş aramak üzere evlerini terk eden Nepalli genç erkeklerin sayısında artışa neden oldu.

Suudi Arabistan'da üç yıl çalışan 29 yaşındaki Jit Bahadur Gurung, Sky News'e şunları söyledi: "Aşırı sıcakta, yani 50 derece civarında çalışmak zorunda kaldım. Öğle yemeği yemeye, tuvalete gitmeye ya da su içmeye vaktimiz olmadı. Aşırı terliyordum. Bir anda ayaklarımın şiştiğini hissettim ve yürüyemiyordum. Daha sonra böbreğimin iflas ettiği söylendi." 

Bu zorlu süreçten sağ kurtularak Nepal'e dönen Gurung'un böbreksiz hayatta kalabilmek için diyalize girmesi ve bu süreçte de organ nakli için donör bulması gerekiyor.